153 νέα κρούσματα κορωναϊού μέσα σε 24 ώρες στο Βέλγιο: Έκλεισαν τα σχολεία

Το Λουξεμβούργο έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 26 κρούσματα του νέου κορονοϊού. EPA,STEPHANIE LECOCQ




Εκατόν πενήντα τρία νέα κρούσματα COVID19 καταγράφηκαν από χθες ως σήμερα στο Βέλγιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε μια μέρα, ανεβάζοντας στα 556 το σύνολο των κρουσμάτων από την έναρξη της καταμέτρησης. Από τα 153 νέα κρούσματα τα 61 εντοπίστηκαν στη Φλάνδρα, 84 στη Βαλλονία και 8 στις Βρυξέλλες.

“Αυτός ο νέος αριθμός είναι απλά μια υποεκτίμηση”, δήλωσε ο καθηγητής ιολογίας Στήβε Βαν Χυχτ του πανεπιστημίου του Χεντ, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή της επιδημίας.

Έκλεισαν τα σχολεία και απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας
Το Λουξεμβούργο αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία έως τα τέλη του Μαρτίου και να απαγορεύσει τις επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Πρόκειται για “πρωτόγνωρης έκτασης μέτρα στο Λουξεμβούργο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ ανακοινώνοντας χθες το βράδυ τα μέτρα αυτά έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησής του.

Ο υπουργός Οικονομίας Φραντς Φάγιο απουσίαζε ωστόσο από την συνάντηση αυτή καθώς έχει τεθεί σε καραντίνα αφού ήρθε σε επαφή με έναν ασθενή που είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το Λουξεμβούργο έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 26 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Χθες το βράδυ ένας από τους ασθενείς αυτούς, ηλικίας 94 ετών, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Για να αντιμετωπίσει την πανδημία, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εκδηλώσεις άνω των 100 προσώπων σε εσωτερικούς χώρους και άνω των 500 σε εξωτερικούς.

Επίσης αποφάσισε το κλείσιμο για δύο εβδομάδες όλων των παιδικών σταθμών και των σχολείων της χώρας και την απαγόρευση των επισκέψεων στους οίκους ευγηρίας και τα νοσοκομεία. Οι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν ειδική άδεια για οικογενειακούς λόγους.

“Η καθημερινή ζωή θα αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούμε”, σημείωσε ο Μπετέλ.

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε επίσης μια σειρά από συστάσεις, όπως η αποφυγή εφεξής των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης οι δύο πρώτες σειρές των λεωφορείων θα πρέπει να μένουν κενές ώστε να “αποφεύγεται παρατεταμένη στενή επαφή με τον οδηγό”.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου κάλεσε επίσης τους επικεφαλής τους να προωθήσουν την εργασία εξ αποστάσεως, μια πρακτική η οποία ωστόσο μπορεί να ισχύσει σε μικρή κλίμακα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλουν οι γειτονικές χώρες του Λουξεμβούργου, από τις οποίες προέρχονται σχεδόν οι μισοί από τους 440.000 μισθωτούς στη χώρα.

Με πληροφορίες από AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ – Βέλγιο/Βρυξέλλες
ΣΜ

Η κυβέρνηση Κόντε εγκρίνει μέτρα 12 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: