1.500 προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία: Θα αποκτούν αμέσως καθεστώς παραμονής

File Photo: Προσφυγόπουλα στη Μόρια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Στην πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να προσφέρει βοήθεια σε προσφυγόπουλα από τα προσφυγικά κέντρα των νησιών εστιάζει ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι χώρες της ΕΕ που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να δεχθούν προσφυγόπουλα στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής «Συμμαχίας Προθύμων», θα πρέπει να βοηθήσουν 1000 με 1500 παιδιά. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει είτε «να χρήζουν άμεσης περίθαλψης» είτε να είναι «ασυνόδευτα και κάτω των 14 ετών» και κυρίως «κορίτσια».

  • Ωστόσο το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι «πόσα ακριβώς παιδιά θα έρθουν στη Γερμανία δεν προσδιορίζεται στην απόφαση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι κάτω από 400, λένε στο Βερολίνο». Το ρεπορτάζ εστιάζει επίσης στη διάσταση μεταξύ των υπολογισμών της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς ως προς τους πραγματικούς αριθμούς των παιδιών αυτών. Για την ώρα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχει ασάφεια και οι υπολογισμοί εθνικών και διεθνών φορέων δεν συμπίπτουν.
  • Επίσης υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά: «Ποιος θα επιλέξει τα παιδιά; Ποια χώρα θα πάρει ποια παιδιά; Mπορούν να ακολουθήσουν οι οικογένειες;». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «στη Γερμανία «τα παιδιά θα διαμοιράζονται από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων σε δήμους, που έχουν ήδη εκδηλώσει τέτοια πρόθεση, όπως το Βερολίνο, το Πότσνταμ, η Κολωνία και το Φράιμπουργκ. Όσο παιδιά γίνουν δεκτά θα αποκτούν αμέσως καθεστώς παραμονής και δεν θα ξεκινά αμέσως διαδικασία παροχής ασύλου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «εκτιμάται ότι μόνο το 20% των προσφύγων στα προσφυγικά κέντρα είναι από τη Συρία και περίπου οι μισοί από το Αφγανιστάν, το ποσοστό αναγνώρισης ως προσφύγων είναι χαμηλότερο. Ωστόσο θα ήταν παράλογο, πρώτα να έρθουν τα παιδιά στη Γερμανία κι έπειτα να απελαθούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης ότι θα άρρωστα παιδιά θα συνοδεύονται από τους γονείς τους. Ωστόσο οι ενήλικες θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας. Για τους ανήλικους επίσης υπάρχει η δυνατότητα να φέρουν έπειτα και την οικογένειά τους. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, λένε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μάλλον αυτό θα συμβεί».

Με πληροφορίες από DW-Δήμητρα Κυρανούδη

 

Τα σενάρια που εξετάζονται για τις γονικές άδειες: Εντός της ημέρας οι επίσημες ανακοινώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: