Ξεκινούν οι εργασίες για κλειστές δομές, δε θα χρειαστούν νέες επιτάξεις, λέει ο Πέτσας

File photo: The refugees who test positive for the virus are placed in isolation in a special area, while the entire camp has been placed in quarantine since last Wednesday.EPA, STRATIS BALASKAS




Επισημαίνοντας ότι ο διάλογος χαρακτηρίζει όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αμέσως μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις οποίες κυριάρχησε το θέμα διαχείρισης του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την έναρξη των εργασιών που τοποθετείται το πολύ μέχρι αρχές Μαρτίου. Και πρόσθεσε:

«Δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις». Επιπλέον ανέφερε πως γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποθάρρυνση νέων ροών, στις οποίες προσπάθειες περιλαμβάνεται άλλωστε και η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Παράλληλα, προωθείται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και η εγκαθίδρυση δικτύου αυξημένων επιστροφών προς την Τουρκία. «Με το συνδυασμό όλων αυτών ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρονικό όριο παραμονής στις ροές ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε αναφορά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για διάστημα δύο-τριών μηνών. Και πρόσθεσε: «Μόλις βρει το βηματισμό του το νέο σύστημα θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών».

Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα είπε ότι: «Θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες στην ενδοχώρα με εξαίρεση κάποιων για ευνόητους λόγους… Μένει να φανεί στο βαθμό που δεν θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία τι περαιτέρω θα απαιτηθεί. Περιμένουμε όμως να αποδώσουν τα άλλα εργαλεία».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από τους κατοίκους και το χρονοδιάγραμμα αναστολής λειτουργίας των υπαρχουσών δομών ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές» και τόνισε: «Ο διάλογος είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλο το σχέδιό μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συζητήσαμε με όλους τους φορείς. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ένας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για «πολεμική ατμόσφαιρα» στα νησιά είπε ότι: «Είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Επίσης τόνισε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου πλαισίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πηγή αποσυμφόρησης και οι άνθρωποι που το δικαιούνται θα φεύγουν δυτικά. Από το συνδυασμό των διαδικασιών θα κριθεί το αποτέλεσμα».

Ο κ. Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει «ολόθερμη υποστήριξη» ακόμη και σε επίπεδο βουλευτών της ΝΔ για τα μέτρα που λαμβάνονται, απάντησε καταφατικά.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές αρχές, αφού η ατζέντα είναι πολύ ευρύτερη και δεν αφορά μόνο τα κλειστά κέντρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

«Αντάρτικο» αιρετών για το προσφυγικό: Δεν πάμε στη σύσκεψη με τους υπουργούς – Αναβολή ανακοίνωσε ο Μηταράκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: