Ξεκινούν διαπραγματεύσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV νέα μισθολογική ανάσα πρόκειται να πάρουν 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο. Photo Copyright: Pixabay




Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.

Ωστόσο η όποια αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων θα φανεί στις αρχές του καλοκαιριού, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV νέα μισθολογική ανάσα πρόκειται να πάρουν 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο.

Τις επόμενες εβδομάδες εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

  • Από μία πιθανή αύξηση θα επωφεληθούν όσοι απασχολούνται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αλλά και όσοι εργάζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης και εξαρτώνται άμεσα από το ύψος του κατώτατου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αύξηση από 4% – 5%.
  • Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.

Στη διαβούλευση μετέχουν συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς ενώ το ενδιαφέρον θα στραφεί στις θέσεις που θα παραθέσουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Η πάγια θέση της ΓΣΕΕ προβλέπει την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ ζητάει τη σύνδεση της αύξησης με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και μείωση στη φορολογία της εργασίας και στο μισθολογικό κόστος. Από την 1η Ιουνίου έρχεται και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% που πληρώνει ο εργοδότης αλλά και ο εργαζόμενος. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν μικρή, έμμεση αύξηση στους μισθούς τους.

Διαβάστε περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

Αχτσιόγλου: Οι διευκρινίσεις Βρούτση για το ασφαλιστικό επιβεβαιώνουν την κυβερνητική απάτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: