Ο Κιρ Στάρμερ φαβορί για τη διαδοχή Κόρμπιν: Άρχισαν να ψηφίζουν οι Βρετανοί Εργατικοί

File photo: Ο Κιρ Στάρμερ θεωρείται ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών EPA/ANDY RAIN
Ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Εργατικού κόμματος καθώς και του νέου αναπληρωτή του, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί σε ειδικό συνέδριο στις 4 Απριλίου.

Στην διαδικασία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν πάνω από 500.000 μέλη του κόμματος στη χώρα, καθώς επίσης εγγεγραμμένοι υποστηρικτές, που κατέβαλαν ένα χρηματικό αντίτιμο για να έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και συνδεόμενα μέλη.

Στα ψηφοδέλτια που στέλνονται από σήμερα, ηλεκτρονικά και μέσω ταχυδρομείου, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος: το φαβορί του αγώνα, τον σκιώδη υπουργό για το Brexit Κιρ Στάρμερ, τη σκιώδη υπουργό Επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, που υποστηρίζεται από τον κύκλο των κορμπινιστών, και την βουλευτή της βόρειας περιφέρειας του Γουίγκαν Λίζα Νάντι.

  • Επίσης θα κληθούν να επιλέξουν το πρόσωπο που θεωρούν καταλληλότερο ως αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος, θέση την οποία διεκδικούν πέντε υποψήφιοι: η ‘Αντζελα Ρέινερ, η Ντάουν Μπάτλερ, ο Ίαν Μάρεϊ, η Ροζένα Αλίν Καν και ο Ρίτσαρντ Μπέργκον.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων συνήθως ψηφίζει κατά την πρώτη εβδομάδα της εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο έξι εβδομάδων για να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους για τον διάδοχο του Τζέρεμι Κόρμπιν ή αυτούς που δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιον θα επιλέξουν ως δεύτερη προτίμηση, καθώς στις εκλογές του Εργατικού κόμματος ακολουθείται το σύστημα ψήφου με εκδήλωση προτίμησης (πρώτος προτιμώμενος, δεύτερος προτιμώμενος κ.ο.κ).

Ο Κιρ Στάρμερ παραμένει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία των Εργατικών, έχοντας κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματος και σχεδόν του 60% των τοπικών οργανώσεων (374 από τις 640 περιφέρειες που τον πρότειναν ως υποψήφιο), τη στιγμή που η βασική του αντίπαλος, η Λονγκ Μπέιλι, έλαβε περίπου το 25% και η Λίζα Νάντι περίπου το 11%. Ωστόσο, το σύστημα ψήφου με προτίμηση αφήνει περιθώρια στην Λονγκ Μπέιλι να «ανακτήσει» δυνάμεις, στην περίπτωση που ο Στάρμερ δεν είναι ο ξεκάθαρος νικητής από τον πρώτο γύρο, και εάν οι ψήφοι των υποστηρικτών της Λίζα Νάντι μετακινηθούν προς την σκιώδη υπουργό Επιχειρηματικότητας.

Στις τελευταίες εκλογές του κόμματος, το 2016, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων (56%) αποτελούνταν από τα μέλη του Εργατικού κόμματος.

Τότε ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη με ποσοστό 59,5%, ενώ ο Τόνι Μπλερ είχε εκλεγεί το 1994 με 57%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ Της ανταποκρίτριας Ειρήνης Ρακιτζή
Λονδίνο, Βρετανία

Προ των πυλών της Τρίπολης οι άνδρες του Χάφταρ, ομολογεί ο Σάρατζ και καταγγέλλει “εγκλήματα πολέμου”

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal