Ξεκάθαρη στήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της Τουρκίας: Ενισχύονται οι αμυντικές σχέσεις

Ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (Δ) με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ (Α) (Florence Parly), μιλούν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας ανακοίνωσαν από την Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός τους, Φλοράνς Παρλί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού στο ΥΠΕΘΑ, η κ. Παρλί ξεκαθάρισε πως η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

“Η Γαλλία είναι προσκολλημένη στους διεθνείς κανόνες και στην ελευθερία πλεύσης. Η Γαλλία δεν μπορεί να υποστηρίξει μονομερείς επιχειρήσεις που αντιτάσσονται στο διεθνές δίκαιο”, είπε ερωτηθείς για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με τη γείτονα.

“Η Γαλλία και η ΕΕ έχει καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης¨, συμπλήρωσε η κ. Παρλί.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και οι φρεγάτες τύπου «Belh@ra», τα Follow on support των Mirage 2000 & NH-90, οι επαναπιστοποιήσεις των στρατηγικών όπλων για τα «Δελταπτέρυγα» της Πολεμικής Αεροπορίας, νέες διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο, αλλά και η συμμετοχή Ελληνικής δύναμης στο Μάλι στη Δυτική Αφρική, με τη Γαλλίδα υπουργό να σημειώνει πως “ελπίζω ότι θα καταλήξουμε στις φρεγάτες «Belh@ra». Σε αυτό το πνεύμα χαιρετίζω την υπογραφή της Γαλλίας με ελληνικές εταιρείες που θα συνεισφέρουν στην κατασκευή των φρεγατών”.

Δεν έλειψε να αναφερθεί και στην Κύπρο, λέγοντας πως “από τον Οκτώβριο η παρουσία Γαλλίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα συνεχίσουμε αυτή την παρουσία μαζί με άλλες χώρες”.

“Επιπλέον η ναυτική συνεργασία θα συνεχιστεί και η Γαλλία έχει πρόθεση να ενισχύσει την παρουσία της στη Μεσόγειο”, ανακοινώνοντας και τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση “Ηνίοχος”.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως “η συνάντηση αυτή καταδεικνύει τη διαχρονική φιλία και τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών”, σημειώνοντας πως την αύξηση της αμυντικής συνεργασίας, την αύξηση της παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή και τη συμμετοχή στην αμυντική βιομηχανία”.

“Με τη Γαλλία έχουμε κοινό όραμα άμυνας και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας”, πρόσθεσε.

 

Έλληνες στο Μάλι ζητά το Παρίσι: Λύση για Belh@ra, Scalp, Exocet, Mirage, NH-90 επιθυμεί η Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: