Ξανά τα υποβρύχια στο Αιγαίο με νέα άσκηση: Aυξημένη παρουσία των κυνηγών Type 214 και 209 (photos)

Στιγμιότυπο από την άσκηση υποβρυχίων “ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ” που διεξήχθη στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, στο Καρπάθιο πέλαγος αλλά και τη θάλασσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Μετά την άσκηση «Αναπνευστήρ», τα υποβρύχια τύπου 214 και 209, δεν πρόλαβαν να γυρίσουν στο ναύσταθμο και βρίσκονται ξανά στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μια άσκηση της Διοίκησης Υποβρυχίων, γνωστή και ως «Περισκόπιο».

Μια άσκηση που έχει να κάνει με την τυποποίηση όλων όσων απαιτούνται, όταν το πλήρωμα του υποβρυχίου καλείται να λειτουργήσει πολύ συντονισμένα κατά μονάδων επιφανείας. Με το χρονόμετρο και με τις εντολές να διαδέχεται η μια την άλλη, το πλήρωμα κάθε υποβρύχιου κυνηγού καλείται να ξεδιαλύνει το ποιο πλοίο είναι το εχθρικό και να το προσβάλει.

Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
  • Καιρού επιτρέποντος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν και εκπαιδευτικές βολές τορπίλης, τόσο από τα 214, όσο και από τα 209. Και είναι η δεύτερη βολή τορπίλης που γίνεται σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, με την προηγούμενη που έγινε από υποβρύχιο 214, να την έχει παρακολουθήσει ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
  • Το βέβαιο είναι ότι η «αγκαλιά» των υποβρυχίων του Ελληνικού στόλου, συνεχίζει για δεύτερη ουσιαστικά εβδομάδα να κρατά σφιχτά το Αρχιπέλαγος. Και όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές, το γεγονός πως δεν φαίνονται, δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται εκεί που πρέπει.
  • Άλλωστε στόχος της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού τόσο του ΓΕΝ, όσο και στο Αρχηγείο Στόλου είναι να υπάρχει ένα διαρκές μήνυμα προς τη νευρική γείτονα, που θα την προειδοποιεί να βγάλει από τις σκέψεις της επεκτατικά σχέδια και εντάσεις.
Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Διπλός ο ρόλος της διαρκούς εγρήγορσης από τις Διοικήσεις του Στόλου έλεγαν οι ίδιες πηγές, όπου με αθέατα και σιωπηρά μέσα που είναι τα υποβρύχια, δημιουργεί την απόλυτη σύγχυση στους κυβερνήτες και τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας της γείτονος.

Πρωταρχικός σκοπός είναι φυσικά η διαρκής εκπαίδευση των πληρωμάτων των υποβρυχίων και ο δεύτερος η αποτρεπτική ισχύ που εκπέμπουν οι υποβρύχιοι κυνηγοί στο Αιγαίο.

  • Μέρος της στρατιωτικής διπλωματίας η αποτροπή

Εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι ότι από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, εδώ και μεγάλο διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας διαρκείας που στόχο έχει την υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα των στελεχών και παράλληλα να φαίνεται μέσα από τις ασκήσεις που διεξάγονται πως η Ελλάδα διαθέτει το ηθικό, τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστεί ανά πάσα στιγμή την Εθνική κυριαρχία σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας σε χερσαίο και κυρίως στον θαλάσσιο χώρο.

Μια από τις πιο ουσιώδεις κινήσεις έγινε όλη την περασμένη εβδομάδα από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού όπου με την έκτακτη «Λόγχη» βγήκαν όλες οι επιχειρησιακές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο.

Με την άσκηση «Αναπνευστήρ» όλα τα Ελληνικά υποβρύχια κατέκλυσαν τον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης. Και μάλιστα-σε επικοινωνιακό επίπεδο- συνέπεσε η δημοσιοποίηση με την ημέρα που τα πλέον φιλοκυβερνητικά μέσα της γείτονος, έγραφαν για σεισμικές έρευνες στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης.

Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
  • Σημαντική λεπτομέρεια για την άσκηση των υποβρυχίων που έγινε κυρίως Νότια της Κρήτης (σ.σ. κι όπως παρατηρήθηκε από τις εικόνες που αποδέσμευσε το ΓΕΝ, ήταν και στο Καστελόριζο) ήταν πως συνεργάστηκαν και «κυνηγήθηκαν» από τα προηγμένης τεχνολογίας αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, P-8.
Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Πάντως το φοβικό σύνδρομο που έχουν οι γείτονες μας με τα Ελληνικά υποβρύχια 214, παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες και στο πλαίσιο της Νατοϊκής άσκησης «Dynamic Manta2» που γίνεται στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι ζήτησαν σε κανένα από τα σενάρια της άσκησης να μην έχουν ούτε ως «φίλιο» αλλά κυρίως ως «εχθρικό» το 214 «Κατσώνης», το οποίο βρίσκεται εκεί για να επαναλάβει την ιστορική εμφάνιση που είχε κάνει το 2016, όταν όλοι οι σύμμαχοι το αποκάλεσαν «φάντασμα».

  • Τα CN-235 θέλουν αλλά δεν μπορούν…

Η άσκηση «Περισκόπιο» πάντως, με τη διαρκή παρουσία υποβρυχίων στο Αιγαίο, επαληθεύει όλα εκείνα που εκτιμούν επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας παρατηρώντας τις κινήσεις που γίνονται από τα αεροσκάφη CN-235 της γείτονος.

Τα τελευταία δυο 24ωρα έχουν καταγραφεί και πάλι δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της γείτονος να υποκλέψει με τα CN-235, μέσω των συστήματων τους, ότι μπορούν κυρίως για τα υποβρύχια «φαντάσματα» που δεν είναι άλλα από τα τύπου 214, κλάσης «Παπανικολής»..

Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
  • Μόνο τη Δευτέρα τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας της γείτονος «έγραψαν» 34 παραβιάσεις, σε μια ημέρα που ορισμένα από τα Ελληνικά υποβρύχια επέστρεφαν προς το Ναύσταθμο από την περιοχή νότια της Κρήτης που είχαν κατακλείσει.
  • Ο «αγώνας δρόμου» της υποκλοπής όπως εξηγούσαν έμπειροι Αξιωματικοί, έχει να κάνει με την αποκρυπτογράφηση της σιωπής που εκπέμπουν τα 214.

Οι Τούρκοι πολύ θα ήθελαν στην τράπεζα ήχων που διατηρούν, να ποζάρει κάποιος εκ των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής», πράγμα που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να το καταφέρουν, ακόμη κι αν το Ελληνικό «φάντασμα» κινείται δίπλα σε τουρκικό υποβρύχιο ή και μονάδα επιφανείας της γείτονος…

Νέες υπερπτήσεις πάνω από πέντε ελληνικά νησιά από την Τουρκία: «Σπάει» το περσυνό ρεκόρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: