Βρείτε τον “εγκέφαλο” της δολοφονίας Νεμτσόφ ζητούν οι ΗΠΑ από το Κρεμλίνο

File photo Λουλούδια και κεριά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μπόρις Νεμτσόφ δίπλα στο Κρεμλίνο EPA/YURI KOCHETKOV




Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μόσχα κάλεσε την Ρωσία να βρει εκείνους πουοργάνωσαν τη δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ ο οποίος πυροβολήθηκε σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο, πριν πέντε χρόνια.

Ο Νεμτσόφ, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, δολοφονήθηκε το 2015 την ώρα που έκανε τον περίπατο του πάνω σε μια γέφυρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα τείχη του Κρεμλίνου. Ο Νεμτσόφ θα παρουσίαζε μια έκθεση, η οποία θα αναφέρονταν στον ρόλο της Ρωσίας στη διένεξη με την Ουκρανία.

Το 2017 η Ρωσία καταδίκασε έναν άνδρα για την δολοφονία του Νεμτσόφ, επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 20 ετών, ενώ επέβαλλε ποινές κάθειρξις 16 έως 19 ετών σε άλλους τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν ως συνεργοί στην δολοφονία του Ρώσου πολιτικού.

Ωστόσο οι πολιτικοί του υποστηρικτές οι οποίοι ετοιμάζονται να τιμήσουν την μνήμη του το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου με την διοργάνωση πορείας, ασκούν κριτική στις αρμόδιες αρχές που ερευνούν την υπόθεση, επειδή μέχρι σήμερα δεν μπορέσουν να εντοπίσουν εκείνους που έδωσαν την εντολή για την δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ.

Εκδηλώσεις στην μνήμη του Νεμτσόφ θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας και στο εξωτερικό.

Ο Βάρτ Γόρμαν, εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα, ήταν ένας από τους πολλούς ξένους διπλωμάτες που κατέθεσαν σήμερα λουλούδια στο σημείο της γέφυρας στο οποίο δολοφονήθηκε ο Νεμτσόφ.

«… Απευθύνουμε και πάλι έκκληση στις ρωσικές αρχές να συνεχίσουν τις έρευνες γι αυτούς που οργάνωσαν και έδωσαν εντολή για αυτό τα αποτρόπαιο έγκλημα» έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ Ρεμπέκα Ρος.

Ο Νεμτσόφ «εξακολουθεί να εμπνέει όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και μια κυβέρνηση υπεύθυνη ενώπιον του λαού» έγραψε η Ρος.

Οι έρευνες του πρώην δικηγόρου του Νεμτσόφ

Στο μεταξύ, ο πρώην δικηγόρος του Μπορίς Νεμτσόφ και εκπρόσωπος σήμερα της κόρης του, Βαντίμ Πραχόροφ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS, ότι ο ύποπτος ως εγκέφαλος της δολοφονίας του Νεμτσόφ σύμφωνα με την ανάκριση Σουσλάν Μουχουντίνοφ, θα μπορούσε να είχε συλληφθεί στην πόλη Νόβιι Ουρενγκόι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο Προχόροφ όπως δήλωσε, την πόλη θα μπορούσε να την επισκεφθεί με πλαστά έγγραφα. «Ωστόσο η FSB ( Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) δεν είχε την δύναμη να συλλάβει τον Μουχουντίνοφ», δήλωσε ο Πραχόροφ.

Πότε συγκεκριμένα και για ποιους λόγους ο Μουχουντίνοφ θα μπρούσε να έχει επισκεφθεί το Νόβιι Ουρενγκόι, στο τηλεγράφημα του TASS δεν διευκρινίζεται. Απλώς παραθέτει τις δηλώσεις του Πραχόροφ, ότι η προθεσμία για την συνέχιση των ανακρίσεων σε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας του Νεμτσόφ, παρατάθηκε έως τον Μάιο του 2020, αλλά δεν διεξάγονται οι οποιεσδήποτε πραγματικές ανακρίσεις.

Παράλληλα το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο δική του πηγή στις διωκτικές αρχές, μεταδίδει ότι οι έρευνες σε σχέση με τη δολοφονία του Νεμτσόφ «δεν σταματούν ούτε μια ημέρα και θα συνεχισθούν έως την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «μελετώνται οι αποκωδικοποιήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών, ερευνώνται αποδεικτικά στοιχεία» αναλύονται και άλλες πληροφορίες που έχουν σχέση με την δολοφονία του Νεμτσόφ.

 

Με πληροφορίες από Reuters, TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το “όραμά της για το περιβάλλον” σε συνεδρίαση της Κομισιόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: