“Βρίσκομαι εντός Τουρκικής ΑΟΖ, over” απάντησε το “Oruc Reis” στο “Νικηφόρο Φωκά”: Οι Τούρκοι παίζουν με την φωτιά…

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis». EPA, TURKISH DEFENCE MINISTER, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Η απάντηση του Τούρκου καπετάνιου από το «Oruc Reis» ξεδιάλυνε το θολό τοπίο έλεγαν ανώτατοι Αξιωματικοί: «Βρίσκομαι εντός Τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», είπε ο κυβερνήτης του ερευνητικού…

Μια απάντηση που παραπέμπει ευθέως στην θεωρία της «Mavi Vatan», στα Ελληνικά «Γαλάζια Πατρίδα». Και από αυτή την απάντηση περιμένουν στο Ελληνικό Επιτελείο την επόμενη κίνηση της γείτονος που δεν διστάζει να βάλει φωτιά στο φιτίλι με τα επεκτατικά σχέδια.

Και μπορεί οι εκτιμήσεις για τις κακές καιρικές συνθήκες και την προστασία του ερευνητικού από τον καπετάνιο να ήταν το αρχικό σενάριο που εκτιμήθηκε πως τον οδήγησε στη δυτική πορεία που χάραξε εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όμως μετά τις αλλεπάλληλες κλήσεις στον ασύρματο από τον κυβερνήτη της Ελληνικής φρεγάτας και την μοναδική ανταπάντηση, η στρατιωτική ηγεσία του Ελληνικού επιτελείου στρέφει την προσοχή της στην ηθελημένη πράξη τεχνητής έντασης.

  • Το test των Ελληνικών αντανακλαστικών, ο τρόπος διαχείρισης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, το πόσο γρήγορα θα φτάσει στο πεδίο ενδιαφέροντος Ελληνικό πλοίο, τι μονάδα επιφανείας θα είναι, αν θα σπεύσουν κι άλλα στρατιωτικά μέσα, αν θα δράσει δυναμικά η Αθήνα, είναι ορισμένα από τα σημεία κλειδιά και ίσως απαντήσεις τις οποίες θα ήθελε να πάρει η Άγκυρα γι’ αυτό το περιστατικό.
  • Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομιλούν κι εκτιμούν πως ότι έγινε μπορεί να έχει την χρήση ως «prova generale» μιας επικείμενης προσπάθειας για την ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκό-Λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.
  • Βέβαια όπως εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, μια παρόμοια κατάσταση, με ερευνητικό να εισβάλει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία να είχε εκδώσει παράτυπη ναυτική οδηγία (navtex) για σεισμικές έρευνες, θα έχαιρε μιας εντελώς διαφορετικής και σίγουρα πολύ πιο δυναμικής «υποδοχής».

Η παρουσία μιας φρεγάτας στην θάλασσα για το ερευνητικό που έφτασε να πλέει σε διεθνή ύδατα εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και FIR (ο όρος που χρησιμοποίησε επίσημα και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας με τον οποίο καταδεικνύει πως οτιδήποτε συμβεί αρμόδιες αρχές είναι οι Ελληνικές αρχές ασφαλείας, αναγνωρισμένες από τους διεθνείς οργανισμούς) και που είχε ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια, δεν αποδεικνύει ότι πραγματοποιούσε κάποιας μορφής έρευνα, όπως τονίζουν πηγές από το Ελληνικό Επιτελείο.

Πρόβα πρόκλησης από την Τουρκία: Δοκιμάζει νεύρα, συστήματα και ρεύματα για μελλοντική χρήση

Μαραθώνιος για τις αναλύσεις των στοιχείων

Αν ωστόσο λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής ταχύτητας (3-4 κόμβοι) που διατήρησε το ερευνητικό για πολλές ώρες, απ’ αυτές που βρέθηκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενεργοποίησε τα sonar και θέλησε να πάρει στοιχεία του βυθού των Ελληνικών νερών, ίσως φανεί από τις αναλύσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εικόνα και ήχος υπάρχουν ως αποδεικτικά στοιχεία που πρόκειται ν’ αναλυθούν ενδελεχώς όχι μόνο από την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς αλλά κι από αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών τόσο της Ελλάδας, όπως το ιπτάμενο ραντάρ «ERJ-145H Erieye» που πετούσε τις περισσότερες ώρες, με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας να επεξεργάζονται και να στέλνουν διαρκώς στοιχεία πίσω στα επιχειρησιακά κέντρα, αλλά και συμμάχων που εξ αρχής σύμφωνα με έγκυρες πηγές έδωσαν σημαντικές πληροφορίες.

  • Ίσως αυτές οι γραμμές του ρεπορτάζ βρίσκουν ακόμη εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας «Oruc Reis» που έθεσε σ’ ένα ήπιο θα έλεγε κανείς συναγερμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Το ερευνητικό από την στιγμή που έστρεψε ανατολικά με ρότα «καρφί» στο οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ, πολλοί πήραν μια βαθιά ανάσα ανακούφισης ελπίζοντας ότι δεν θα συνεχιστεί αυτό το «παιχνίδι» της γάτας με το ποντίκι. Όμως οι κόμβοι με τους οποίους πλέει το ερευνητικό του επιτρέπουν να διατηρεί το «σπάσιμο νεύρων», όχι του πληρώματος της φρεγάτας που το ακολουθεί, αλλά αρκετών που καλούνται να διαχειριστούν αυτή την ιδιότυπη κατάσταση.
  • Οι τελευταίες μεταμεσονύκτιες πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό λένε πως ακόμη και μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis» από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, η φρεγάτα «Σπέτσαι» που θ’ αλλάξει τις επόμενες ώρες το Νικηφόρο Φωκά, θα παραμείνει καλού κακού στο όριο της υφαλοκρηπίδας ως το πλωτό τείχος, στέλνοντας το μήνυμα που είχε ξεκινήσει το 2018.

Άλλωστε το πλήρωμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» ήταν εκείνο που έχει αποδείξει την υπεραξία του τότε, όταν για πρώτη φορά στο πεδίο, η Αθήνα έδειξε με τη συγκεκριμένη μονάδα επιφανείας και το αποφασισμένο για όλα πλήρωμα, που θέτει τα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο ανατολικό της τμήμα, εκεί που εφάπτεται με την Κυπριακή.

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας είπε ο SACEUR στον Παναγιωτόπουλο και τον Φλώρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: