Βρήκαν τον χώρο, ψάχνονται με κουκούλες, γυαλιά και περούκες για την κατάθεση «Μάξιμου Σαράφη»

FILE PHOTO: Τo αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Στις 4 μετά το μεσημέρι σε ειδικό χώρο στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ έχει προγραμματιστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” ενώπιον κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Η κατάθεση θα γίνει οριστικά δια ζώσης όπως αποφάσισε η πλειοψηφία, αλλά με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς το εξίσου κρίσιμο ερώτημα «με κουκούλες ή χωρίς».

Τις ακριβείς συνθήκες κατάθεσης θα υποδείξει τελευταία στιγμή ο αρμόδιος για τη φύλαξή του αστυνομικός, που τον είχε εμφανίσει και ενώπιον του  αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο εναλλακτικός τρόπος κατάθεσης, με μετάδοση ήχου και αλλοιωμένης φωνής από άλλη αίθουσα, φαίνεται να έχει απορριφθεί. Με την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή απαιτεί την πιστή επανάληψη της διαδικασίας που προηγήθηκε στον κ. Σοφουλάκη.

Κουκούλες, γυαλιά, καπέλο και περούκες

Ωστόσο μυστήριο επικρατεί και για τις ακριβείς συνθήκες που επικράτησαν στη διαδικασία ενώπιον του κ. Σοφουλάκη). Και αυτό διότι ο «Σαράφης» ισχυρίζεται ότι τότε είχε εμφανισθεί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του.

Ωστόσο, πηγές της Προανακριτικής διαβλέπουν ως επικρατέστερο σενάριο την τετ α τετ διαδικασία άνευ οποιασδήποτε κάλυψης ή αλλοίωσης, βασιζόμενοι στα εξής δύο στοιχεία:

– στην έκθεση κατάθεσης του “Μάξιμου Σαράφη” στις 4/12/2019 στον αντεισαγγελέα Σοφουλάκη όπου δεν περιγράφονται ειδικές συνθήκες πέραν της φυσικής παρουσίας με την κωδική του πάντα ονομασία.

-στη ρητή αναφορά του καθ΄ύλην αρμόδιου τμήματος της  ΓΑΔΑ προς την Επιτροπή ότι σε περίπτωση επιλογής της δια ζώσης εξέτασης δεν υπάρχει εξοπλισμός απόκρυψης χαρακτηριστικών των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς δεν προβλέπεται από το νόμο.

Αμφότερα τα στοιχεία οδηγούν τις εν λόγω πηγές στο συμπέρασμα πως η διαδικασία ενώπιον του Λάμπρου Σοφουλάκη διεξήχθη χωρίς κουκούλα ή αλλά μέσα αλλοίωσης  χαρακτηριστικών του αποκαλούμενου “Μάξιμου Σαράφη”, όπως γυαλιά, καπέλο ή περούκα, καθώς για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στο νόμο, ο οποίος κρίνει κατ’ ουσίαν πως ενώπιον εισαγγελικής κι ανακριτικής αρχής είναι αναμφισβήτητο το τεκμήριο της μυστικότητας.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ

Χθες, το φως της δημοσιότητας είδε απόρρητο έγγραφο προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, το οποίο απέστειλε την περασμένη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Απαντώντας σε επιστολή των μελών της επιτροπής προς την ΕΛ.ΑΣ., με θέμα τον πιθανό τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Π. Τζεφέρης επεσήμανε στο έγγραφό του ότι η μόνη διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των δύο μαρτύρων είναι η εξ αποστάσεως εξέτασή τους από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που υπάρχει για το λόγο αυτό στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στο διαβαθμισμένο έγγραφό του, ο κ. Τζεφέρης φέρεται να προτείνει προς τα μέλη της επιτροπής η κατάθεση των μαρτύρων να πραγματοποιηθεί από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της αστυνομίας, την μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή της Βουλής και με αλλοίωση φωνής.

Απαντώντας, προφανώς, σε διευκρινιστικά ερωτήματα που του απηύθυναν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, ο διοικητής Ασφαλείας ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσία του δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων για την περίπτωση της διά ζώσης εξέτασή τους. Τέλος, για την περίπτωση που αποφασιστεί η διά ζώσης εξέτασης των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» προτείνει η διαδικασία να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις δύο συγκεκριμένων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, Καθημερινή

Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ για προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, λέει ο Γεωργιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: