«Βόμβα» στο Μαξίμου από τον ΟΗΕ: Ζητά να εκκενωθεί η Μόρια για αποτροπή εκδήλωσης πανδημίας

File Photo: Παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία άλλα μυρίζουν πολύ άσχημα, σύμφωνα με τις καταγγελίες γιατρών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Δεν έφταναν στην κυβέρνησης οι ήδη έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα ελληνικά νησιά και το οξυμένο κλίμα που δημιουργήθηκε και το σχέδιο για τα κλειστά κέντρα και τις επιτάξεις, έρχεται και το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, ως… κερασάκι στην τούρτα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητεί να απομακρυνθούν άμεσα από τη Μόρια οικογένειες και ασθενείς, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

  • Με τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι στον καταυλισμό οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν, καθώς οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Σύμφωνα με την Guardian, συνολικά, περισσότεροι από 42.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, που είναι μια από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο.

«Αντάρτικο» αιρετών για το προσφυγικό: Δεν πάμε στη σύσκεψη με τους υπουργούς – Αναβολή ανακοίνωσε ο Μηταράκης

Η εθελόντρια γιατρός, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι ανησυχεί, καθώς η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

  • «Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!». Η γιατρός τονίζει ότι αυτές οι καταστάσεις θα οδηγήσουν σε πανδημία.

  • Άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για δείγμα και πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι με ματωμένα ούλα.

«Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε», σημειώνει η γιατρός.

Με πληροφορίες από Guardian, ΕΘΝΟΣ

Ξεκινούν οι εργασίες για κλειστές δομές, δε θα χρειαστούν νέες επιτάξεις, λέει ο Πέτσας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal