Βαρβιτσιώτης: Έντονη δυσαρέσκεια για τις “παράδοξες” μειώσεις στη χρηματοδότηση ΕΕ

File photo: Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), Αθήνα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το νέο Πολυετές ΔημοσιονομικόΠλαίσιο 2021-2027 εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εξακολουθεί να προβλέπεται χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για δύο ιστορικές Πολιτικές της Ένωσης, την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Οι προτεινόμενες μειώσεις δεν μας ικανοποιούν», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι χώρες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ορθοποδήσουν χωρίς επαρκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

  • Πρόκειται για «παράδοξο, που δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε», σημείωσε και υπενθύμισε ότι, παρά τη σημερινή διαφαινόμενη αισιοδοξία, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν για την Ελλάδα η διατήρηση των δημοσιονομικών διορθώσεων, η εφαρμογή των ρυθμίσεων περί μέγιστων κατανομών από τα διαρθρωτικά ταμεία (capping-reverse safety net) και για τις χώρες που υπέστησαν δραματική μείωση του ΑΕΠ τους, καθώς και η αυτόματη αποδέσμευση πόρων βάσει του κανόνα ν+2 (και όχι ν+3).

Η ελληνική πλευρά αναγνώρισε, ωστόσο, βελτιώσεις στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, (Charles Michel), σε σχέση με το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας, ιδίως ως προς την προικοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με πρόσθετα δημοσιονομικά μέσα.

Ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε τους εταίρους του να δουλέψουν από κοινού για να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες ως προς το ύψος και τον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. «Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές, αλλά μόνο δύο κατευθύνσεις: Προς μία μεγαλύτερη Ευρώπη ή προς μία Ευρώπη που κοιτάζει φοβικά και λογιστικά το μέλλον της», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σημειώνεται, ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, με θέμα την προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, 20 Φεβρουαρίου, όπου θα παραβρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και στο οποίο θα συζητηθεί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

“Ένεση” μερίσματος 779 εκατ ευρώ στον προϋπολογισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: