Τρίτο κρούσμα άγνωστης προέλευσης στις ΗΠΑ: Tρεις νέοι θάνατοι στη Νότια Κορέα, νέα κρούσματα στην Κίνα

File photo: Γιατροί και νοσοκόμοι στην Ιταλία μεταφέρουν ασθενή στο νοσοκομείο Piacenza. EPA, MATTEO CORNER




Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Όρεγκον ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, χωρίς η προέλευση της μόλυνσης να έχει γίνει ακόμη σαφής, καθώς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ούτε είχε στενή επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του.

Ο εν λόγω ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Είχε έλθει σε επαφή με ανθρώπους σε πρωτοβάθμιο σχολείο, σημείωσαν οι αρχές. Κατοικεί στην κομητεία Ουάσινγκτον, κοντά στο Πόρτλαντ.

Άλλα δύο παρόμοια κρούσματα μόλυνσης από ακόμη απροσδιόριστη προέλευση καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία γειτονεύει με το Όρεγκον.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή — μερικές ώρες πριν επιβεβαιωθούν τα δύο νέα κρούσματα άγνωστης προέλευσης — ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνιζε με ικανοποίηση ότι από τους δεκάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, μόλις ένας ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται.

«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία και με βάση όλες τις ενδείξεις πάνε καλά», διαβεβαίωσε ο Πενς, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός της αντίδρασης των στην επιδημία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι παρών εδώ [στις ΗΠΑ], αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό. Η προτεραιότητά μας είναι λοιπόν να θέσουμε σε εφαρμογή υγειονομική παρακολούθηση για να αποτιμήσουμε το εύρος της κατάστασης», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Δρ. Σάρα Κόντι, διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας Σάντα Κλάρα, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

Επέμεινε ότι δεν είναι απαραίτητο σε αυτό το στάδιο ο πληθυσμός να απέχει από το να στέλνει τα παιδιά στο σχολείο ή να πηγαίνει στη δουλειά «αν δεν ασθενεί».

Ωστόσο, η Δρ. Κόντι υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν ήδη εντοπίσει δεκάδες ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με τη νέα ασθενή, οι οποίοι τέθηκαν σε απομόνωση στα σπίτια τους.

«Διεξάγουμε μια κλασική έρευνα για τις επαφές [της ασθενούς], όπως για κάθε μολυσματική ασθένεια, η οποία συνίσταται στο να εξακριβώσουμε όλες τις τοποθεσίες όπου μπορεί να βρέθηκε» το πρόσωπο που εν αγνοία του ενδέχεται να μόλυνε άλλους, εξήγησε.

Το κρούσμα, η γυναίκα που έχει εισαχθεί σε τοπικό νοσοκομείο, είναι η τρίτη περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στην κομητεία Σάντα Κλάρα. Τα δύο πρώτα κρούσματα ήταν ένας άνδρας και μια γυναίκα, που δεν είχαν καμία σχέση ο πρώτος με τη δεύτερη, είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και η κατάστασή τους δεν κρίθηκε πως καθιστούσε απαραίτητη την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Την Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές αποκάλυψαν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης άγνωστης προέλευσης στις ΗΠΑ, σε άλλη κομητεία στη βόρεια Καλιφόρνια, τη Σολάνο, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Σάντα Κλάρα.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει σε ζώνη υψηλού κινδύνου, ούτε εξακριβώθηκε πως είχε έλθει σε επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του ιού.

Πάνω από εξήντα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχουν επαληθευτεί στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.

47 νέοι θάνατοι και 427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέγραψε 47 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, γεγονός το οποίο αυξάνει σε 2.835 το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα από τον Δεκέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ακόμη ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα 427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκατό περισσότερα από τα 327 τα οποία επαληθεύτηκαν την Πέμπτη, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους σε 79.251 στην ηπειρωτική Κίνα.

45 από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ενώ στην πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, υπέκυψαν 37 ασθενείς, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή.

Ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων μέχρι σήμερα, τρεις νέοι θάνατοι στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν τρεις νέους θανάτους και 594 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19 μέχρι σήμερα, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 2.931 στη χώρα αυτή.

Τρεις γυναίκες υπέκυψαν στην COVID-19 στην περιοχή της πόλης Ντέγκου (νότια), εξέλιξη η οποία αύξησε σε 16 το σύνολο των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας, διευκρίνισαν τα Κορεατικό Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Πρώτο κρούσμα στο Μονακό, ο ασθενής διακομίζεται σε νοσοκομείο της Νίκαιας

Η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στο πριγκιπάτο, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση του ασθενούς «δεν εμπνέει ανησυχία» και διευκρινίζοντας πως βρισκόταν σε εξέλιξη η «διακομιδή» του σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Το πρόσωπο αυτό, που κατοικεί στο Μονακό, τέθηκε σε απομόνωση χθες το πρωί στο κέντρο υγείας Princesse Grace. Επρόκειτο να διακομιστεί χθες το βράδυ στο επιδημιολογικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, δυνάμει συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ασθενής αυτός δεν συγκαταλέγεται στα 19 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό τα οποία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας,, ο Ολιβιέ Βεράν, διευκρίνισε μονεγάσκος εκπρόσωπος.

Ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του ανθρώπου που έχει μολυνθεί «τέθηκε υπό περιορισμό κατ’ οίκον» και υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ έχει αρχίσει επιδημιολογική μελέτη, διευκρίνισε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου.

Πληροφορίες από AFP, REUTERS μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νίκαια, France – Πεκίνο, China –
Σεούλ, Korea Republic – Λος Άντζελες, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: