Το “Σιν Φέιν” πρώτο στις προτιμήσεις των Ιρλανδών τρεις μέρες προ των εκλογών

File photo: Το σύνθημα του Σιν Φέιν είναι η “Ιρλανδική Ενότητα”. Photo via [email protected]
Το κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς Σιν Φέιν, το οποίο υποστηρίζει την επανένωση με τη Βόρεια Ιρλανδία, ήρθε πρώτο σε δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου.

Η πρωτιά στις δημοσκοπήσεις για το Σιν Φέιν έρχεται τρεις μέρες πριν τις εκλογές και για πρώτη φορά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ υποχώρησε στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με μελέτη του  IPSOS MRBI που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Irish Times, το Σιν Φέιν, πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), έχει το 25% των προθέσεων ψήφου.

Προηγείται έτσι των δύο μεγάλων κεντρώων κομμάτων της χώρας που αυτή τη στιγμή κυβερνούν μαζί, του Φιάνα Φάιλ (23%) και του Φάιν Γκέιλ (20%) του Λίο Βαράντκαρ.

Ενώ άλλοτε επικρινόταν δριμύτατα για τις σχέσεις του με τον IRA, το Σιν Φέιν, ένα εθνικιστικό κόμμα της αριστεράς, αγωνίζεται για την επανένωση της Ιρλανδίας.

Αν και πιθανόν δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνο, το κόμμα, του οποίου ηγείται η Μέρι Λου Μακντόναλντ, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μια νίκη του θα θεωρούνταν «ιστορικό» αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times. Εντούτοις, προσθέτει η εφημερίδα, το Φιάνα Φάιλ του Μάικλ Μάρτιν παραμένει το κόμμα που οι ψηφοφόροι θα ήθελαν περισσότερο να δουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ το Σιν Φέιν είναι το κόμμα που οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιθυμούν να μην δούν στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της Ντάιλ (η κάτω βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου), που αριθμεί 160 έδρες, εκλέγονται για πέντε χρόνια.

Σε μια ένδειξη αλλαγής της τάσης, η Μέρι Λου Μακντόναλντ κλήθηκε τελικά να συμμετάσχει απόψε στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που θα μεταδοθεί από το δημόσιο δίκτυο RTE. Αρχικά επρόκειτο να προσκληθούν σ’ αυτό μόνο οι ηγέτες των δύο μεγάλων κεντρώων κομμάτων.

Η δημοσκόπηση IPSOS MRBI διεξήχθη σε δείγμα 1.200 προσώπων και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2,8%.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δουβλίνο, Ιρλανδία

Η Κομισιόν καταδικάζει τη νέα παράλογη απόφαση Τραμπ να επαναφέρει τις νάρκες κατά προσωπικού

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal