Το Σάββατο στη Σάμο ο Μητσοτάκης: Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και δήμαρχοι για τα νησιά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ανταλλάσει χειραψία με στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νησι, στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. DIMITRIS PAPAMITSOS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο αποφάσισε να καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να επέλθει ανακωχή στον «πόλεμο» των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, έστω και εκ των υστέρων, το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στους δημάρχους της Σάμου, της Λέσβου και της Χίου καθώς και στον αντιπεριφερειάρχη βορείου Αιγαίου, ήταν σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε η αποκλιμάκωση της έντασης.

Αποφασίστηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αρχής γενομένης από τη Σάμο -πιθανότατα αύριο Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του αυτή επιχειρεί να αποκαταστήσει την διαρραγείσα εμπιστοσύνη ανάμεσα στους νησιώτες και το κέντρο εκκινώντας από τα σημεία, όπου οι δύο πλευρές συμφωνούν.

Στις κοινά συμφωνημένες δηλώσεις της κυβέρνησης και των τοπικών αρχόντων διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αποσπά τη συναίνεση Περιφέρειας και Δήμων ότι οι κλειστές δομές θα γίνουν αντικαθιστώντας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενός έως δύο μηνών, τις υφιστάμενες, ανοιχτές και οι αυτοδιοικητικοί φαίνεται πως «κέρδισαν» την ευκαιρία να αντιπροτείνουν εντός ενός χρονικού διαστήματος περί των δύο εβδομάδων ρεαλιστικές λύσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δηλαδή ακόμη και εναλλακτική χωροθέτηση των υπό κατασκευή κλειστών κέντρων, πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.

Η κατασκευή του κλειστού κέντρου στη Σάμο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να μεταφράσει σε άμεσες δράσεις τη «συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση επιδιώκουν να απομακρύνουν άμεσα όλους όσοι έχουν ήδη λάβει άσυλο ή εκείνους που παραμένουν στις δομές πάνω από 14 μήνες, τους οποίους υπολογίζουν σε περίπου 3000 και στα τρία νησιά. Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου η κλειστή δομή της Σάμου, η πρώτη, που θα λειτουργήσει, αναμένεται εκ των πραγμάτων, όπως ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου, να λειτουργήσει πιλοτικά και για τις υπόλοιπες σε Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αργά χθες βράδυ συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν τελεσίδικες εξελίξεις τόσο στη Λέσβο, που μοιάζει απλούστερη περίπτωση, όσο και στην Χίο.

Κατά την επίσκεψη του, μάλιστα, στο υπό ανέγερση κλειστό κέντρο της Σάμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει και τα αντισταθμιστικά οφέλη, εν είδει οριζόντιων οικονομικών μέτρων, αλλά και ειδικών παρεμβάσεων για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε νησιού.

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, skai

Σε Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη ο Μητσοτάκης: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: