Το πιο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη: Απεγνωσμένοι πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν στη Μεσόγειο

Τον Ιανουάριο του 2019, 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 243 το 2018, 254 το 2017, 370 το 2016. 82 το 2015 και 12 το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).. Στο στιγμιότυπο Γάλλοι αστυνομικοί περιπολούν στην παραλία της Oye. EPA, YOAN VALAT




Τον πρώτο μήνα του 2020, τουλάχιστον 70 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, γράφει η Anealla Safdar στην ιστοσελίδα της Al Jazzera.

Σημειώνει:

Πρόκειται για τον πιο μικρό αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί από το 2014, την έναρξη της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν θανατηφόρους κινδύνους, και όπως προειδοποιούν οι ίδιου δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ο αριθμός αυτός ως θετική εξέλιξη.

Τον Ιανουάριο του 2019, 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 243 το 2018, 254 το 2017, 370 το 2016. 82 το 2015 και 12 το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM). “Ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγονται έχει μειωθεί, αλλά δεν υπάρχει λόγος για εορτασμούς”, δήλωσε στο Al Jazeera η Maria Serrano, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μετανάστευση.

  • Σημείωσε ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν “παγιδευμένοι” στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, όπου υφίστανται κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εκβιασμών και περιστατικών σεξουαλικής βίας. Υπάρχουν περισσότεροι από 630.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη και 6.000 σε επίσημα κέντρα κράτησης.

Η Judith Sunderland, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Human Rights Watch, δήλωσε ότι ο μικρότερος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να αποδοθεί εν μέρει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των ΜΚΟ. “Υπάρχουν περισσότερες ΜΚΟ που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο τώρα από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε η ίδια στο AlJazeera.

Πρόσθεσε ότι  “τον Ιανουάριο του 2019, για παράδειγμα, σημαντικοί οργανισμοί διάσωσης όπως το SOS Mediterranee, το SeaWatch και το Open Arms εγκλωβίστηκαν στα λιμάνια λόγω δικαστικών ή διοικητικών διαδικασιών. Θεωρώ ότι εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδιαφέρονται πραγματικά για τη σωτηρία ζωών στη Μεσόγειο, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν τις ομάδες διάσωσης.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο τείνουν να προέρχονται από τη Λιβύη και οι περισσότεροι θάνατοι που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο έλαβαν χώρα στην ανατολική μεσογειακή διαδρομή, κατά την προσπάθεια τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα”.

  • Εάν και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016, έδωσε τέλος στη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Ανατολική Μεσόγειο, περισσότεροι άνθρωποι προσπάθησαν πρόσφατα να περάσουν από την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2019, τουλάχιστον 1.866 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να διασχίζουν την Μεσόγειο, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 23% από το προηγούμενο έτος και καθιστώντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2014.

Τίτλος: Mediterranean refugee deaths drop but experts say risks remain

Αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία θα επιστρέφονται στην Τουρκία λέει ο Μηταράκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: