Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί το άρθρο 4 υπέρ Αγκυρας: Εκτακτη σύσκεψη μετά το τουρκικό στραπάτσο στη Συρία

File Photo: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. EPA, WILL OLIVER




Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.

«Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ.

Θέλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Νωρίτερα, η Αγκυρα αξίωσε από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοδυτική Συρία, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων του συριακού καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους και θα θέσει σε εφαρμογή μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού» στην περιοχή της Ιντλίμπ, ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Εκατομμύρια άμαχοι βομβαρδίζονται εδώ και μήνες. Υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, γίνονται συστηματικά στόχος από το καθεστώς» της Συρίας, πρόσθεσε ο Αλτούν σε ανακοίνωση.

«Οι προστάτες [του καθεστώτος], η Ρωσία και το Ιράν, θα χάσουν όλη τους την αξιοπιστία εάν αποτύχουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να μειωθούν τα βίαια επεισόδια και οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ», συμπλήρωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: