Το Αυστριακό εθνικιστικό Κόμμα μήνυσε κυβερνητικούς για τον χειρισμό του προσφυγικού

Άποψη από κοινοβούλιο της Αυστρίας. EPA, FLORIAN WIESER




Εκ νέου μήνυση κατά πρώην κυβερνητικών στελεχών για τον χειρισμό του προσφυγικού το 2015 θα καταθέσει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Παρά την αποτυχία της πρώτης απόπειράς του να προκαλέσει την ποινική δίωξη μελών της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος που βρισκόταν στην εξουσία την “κρίσιμη χρονιά” του προσφυγικού, το 2015, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που συγκυβέρνησε με το Λαϊκό Κόμμα στο διάστημα Δεκέμβριος 2017 – Μάιος 2019, προχωρεί τώρα σε εκ νέου κατάθεση μηνύσεων.

Ο θεωρούμενος ως επικεφαλής των σκληροπυρηνικών του κόμματος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσει μηνύσεις για κατάχρηση εξουσίας εναντίον, μεταξύ άλλων, του τότε ομοσπονδιακού καγκελάριου και πρώην αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν και εναντίον της προερχόμενης από το Λαϊκό Κόμμα, τότε υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Το Κόμμα των Ελευθέρων είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2015 για πρώτη φορά μηνύσεις τόσο εναντίον του Βέρνερ Φάιμαν όσο και της Γιοχάνα Μικλ_Λάιτνερ, όπως επίσης εναντίον του τότε υπουργού ‘Αμυνας, του Σοσιαλδημοκράτη Γκέραλντ Κλουγκ, καθώς και εναντίον στελεχών των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων που είχαν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τα αυστροουγγρικά σύνορα μέσω Αυστρίας στην Γερμανία.

Έπειτα από εξέταση της, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς, είχε απορρίψει το 2016 τις μηνύσεις, στηριζόμενη στην απόφαση αναστολής από την Υπηρεσία Συντάγματος, η οποία στα τέλη του 2015 είχε εντοπίσει “καταστάσεις ανάγκης” αναγνωρίζοντας την νομιμότητα των “κρατικών ενεργειών” (σ.σ. των χειρισμών στο προσφυγικό).

Στην σημερινή επιχειρηματολογία του, ο Χέρμπερτ Κικλ — οποίος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος-Ελευθέρων που κατέρρευσε τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεση Ίμπιζα” — διατεινόταν ότι “άραγε πότε αν όχι σε μία τέτοια κατάσταση ανάγκης δεν θα πρέπει να υπάρξει ανάλογο μέλημα για την εφαρμογή της προστασίας των συνόρων μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μία ανάλογη “κατάσταση ανάγκης” ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε ενεργήσει διαφορετικά και για αυτό τον ευγνωμονεί όλη η Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο Χέρμπερτ Κικλ, αφορμή για την εκ νέου κατάθεση μήνυσης από μέρους του εναντίον μελών της τότε κυβέρνησης στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, αποτέλεσε η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε απαγορεύσει την κατάπλευση σε ιταλικά λιμάνια πλοίων με διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Εκτός ατζέντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα για την σχέση Βρετανίας με Ελλάδα και ΕΕ μετά το Brexit

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: