Την στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο θα επαναλάβει η Φλοράνς Παρλί στη Λευκωσία

File photo: Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, με τον στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέ, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρίσι, Γαλλία. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί θα επαναλάβει την δέσμευση της χώρας της στην προνομιακή σχέση της με την Κύπρο.

H Γαλλίδα υπουργός θα αναφερθεί στην αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συμβάλει στον σεβασμό του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, κατά τις συναντήσεις που θα έχει στη Λευκωσία την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό της, Σάββα Αγγελίδη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Παρλί θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Αγγελίδη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. “Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκονται θέματα που αφορούν τη θαλάσσια κυριαρχία», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η κ. Παρλί ταξιδεύει στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της αεροναυτικής ομάδας που αυτή τη στιγμή λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση Chammal, που αποτελεί τη γαλλική συμβολή στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους (Daesh).

«Με την επίσκεψή της στο αεροπλανοφόρο, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων επιθυμεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι προτεραιότητα της Γαλλίας. Θα χαιρετίσει επίσης την παραδειγματική δέσμευση όλου του στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται σε επιστολή στο πλαίσιο της επιχείρησης Chammal”, αναφέρεται.

Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη πως «αυτή επίσκεψη θα παρέχει την ευκαιρία να ανασκοπηθούν και να συζητηθούν οι προοπτικές για την άριστη και αναπτυσσόμενη διμερή σχέση μεταξύ» Γαλλίας και Κύπρου.

«Η Υπουργός θα ανταλλάξει επίσης απόψεις με τις κυπριακές αρχές για την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει ένα περιβάλλον με προβλήματα: βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ η διαμάχη στη Συρία συνεχίζεται για εννιά χρόνια, και πιο πρόσφατα είχε να αντιμετωπίσει προσπάθειες εκφοβισμού της από τους γείτονές της, έναντι των οποίων είναι ζωτικής σημασίας η προστασία της κυριαρχίας της», προστίθεται.

Αναφέρεται πως η κ. Παρλί θα επαναλάβει τη «δέσμευση της Γαλλίας στην προνομιακή της σχέση με την Κύπρο και την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στον σεβασμό του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, νωρίς αύριο το απόγευμα η Υπουργός θα επισκεφθεί την αεροναυτική ομάδα που ενεργεί γύρω από το Charles de Gaulle, και συμβάλλει από το τέλος Ιανουαρίου στην επιχείρηση Chammal από την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται «η κ. Παρλί θα μιλήσει πάνω στο αεροπλανοφόρο σε όλο το πλήρωμα, μετά την παρουσίαση της αποστολής και αριθμό συζητήσεων. Στην επιστροφή της από το Μόναχο, όπου έλαβε μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στου Συνασπισμού κατά του Daesh, η Υπουργός θα επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Daesh. Θα επαναλάβει στους ναύτες της ναυτικής αεροπορικής ομάδας τη σημασία της συμμετοχής τους στην επιχείρηση Chammal, τη στρατηγική σημασία της παρουσίας τους στην περιοχή και την περηφάνια του έθνους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αεροναυτική ομάδα, η οποία αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, μια αεροπορική ομάδα που αποτελείται από 20 αεροσκάφη Rafale και δυο Hawkeye, τις φρεγάτες Chevalier Paul, Auvergne, Bretagne και Surcouf, το τάνκερ Var και ένα πυρηνικό υποβρύχιο, έφυγε από την Τουλόν στις 21 Ιανουαρίου για την αποστολή Foch που θα διαρκέσει για τρεις μήνες. Σε αυτήν έχουν ενσωματωθεί αυτή τη στιγμή μια αμερικανική και μια ελληνική φρεγάτα, και θα λάβει μέρος σε δραστηριότητες μαζί με την Κύπρο και το ΝΑΤΟ, σημειώνεται.

Επιπρόσθετα με τη συμμετοχή της στην αποστολή Chammal, η αεροπορική ομάδα συμβάλλει επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο στην εκτίμησή μας για μια αυτόνομη κατάσταση στην περιοχή αυτή στρατηγικού ενδιαφέροντος.

«Θα συνεχίσει την αποστολή της στον Ατλαντικό και στη Βόρεια Θάλασσα προκειμένου να διατηρήσει το πολύ υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και για διατήρηση των σχέσεων που συνδέουν τη Γαλλία με τους διεθνείς της εταίρους. Κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους της επιχείρησής της θα συμπεριλάβει γερμανικές, βελγικές, ισπανικές, ολλανδικές, πορτογαλικές και γερμανικές φρεγάτες στη συνοδεία της, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία ζητούν σεβασμό στα ψηφίσματα του ΣΑ για Αμμόχωστο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: