Την παραίτηση του Μουσταφά Ακιντζί ζητά ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί

File Photo: Την μήνιν των ακροδεξιών της Τουρκίας προκάλεσε η συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (φωτογραφία) στον Guardian. ΚΥΠΕ/O.ASIK




Την παραίτηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ζητά ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έπειτα από την συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν στην οποία είχε πει πως “θα είναι τρομακτικό να προσαρτηθεί η ‘βόρειος’ Κύπρος στην Τουρκία”.

Υπενθυμίζεται πως δύο μέρες νωρίτερα ο Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα Guardian είχε προειδοποιήσει πως οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο γίνονται πιο βαθιές κάθε χρόνο και ότι το νησί αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόνιμης διαίρεσης αν δεν υπάρξει γρήγορα λύση «ισότιμης» ομοσπονδίας.

Μάλιστα, τόνιζε ο κατοχικός ηγέτης πως “πρέπει να βιαστούμε. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φτάσει σε σταυροδρόμι, σε μια καθοριστική στιγμή». Και προσέθετε πως “σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση επανένωσης υπό μία ομοσπονδιακή «οροφή», τότε το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα γίνει περισσότερο εξαρτώμενο από την Άγκυρα και θα μπορούσε να καταστεί «ντε φάκτο τουρκική επαρχία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μουσταφά Ακιντζί μεταξύ άλλων τόνιζε στην βρετανική εφημερίδα πως διαφωνεί με το όραμα του Προέδρου Ερντογάν για τη σχέση Άγκυρας και ψευδοκράτους ως σχέση «μητέρας με μωρό». Όπως έλεγε, «θέλω ανεξάρτητες, αδελφικές σχέσεις» και διατήρηση της διακριτής κοσμικής, δημοκρατικής και πλουραλιστικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων”. Σήμερα ήρθε η αντίδραση από τον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πάντως η βρετανική εφημερίδα αναφερόταν -προφητικά θα μπορούσε να ειπωθεί- μεταξύ άλλων στο «αβέβαιο» μέλλον του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενόψει των «εκλογών» του Απριλίου, σημειώνοντας ότι ο πιθανός τελικός αντίπαλός του είναι ο Ερσίν Τατάρ, «λαϊκιστής που υποστηρίζει την Άγκυρα» και που «προτιμά μια λύση δύο κρατών».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ Άννα Ανδρέου / Αθανάσιος Γκαβός
Τουρκία, Κωνσταντινούπολη / Βρετανία,Λονδίνο

Διαβήματα της Λευκωσίας προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το Spitfire: Οι Τούρκοι παρενόχλησαν συνεργεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: