Τι θα γίνει τους προστατευόμενους μάρτυρες στην προανακριτική για Novartis: Η νομοθεσία

File Photo: Το λογότυπο του ελβετικού φαρμακευτικού ομίλου Nοvartis, Βασιλεία, Ελβετία. EPA, PATRICK STRAUB




Oι εισαγγελείς ξεκαθάρισαν ότι η προανακριτική είναι ένα αυτοτελές όργανο και δεν μπορεί η μία Αρχή να ανακατεύεται στο τι θα κάνει η άλλη.

«Ώρα μηδέν» για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην προανακριτική για τη Novartis και αυτό γιατί μία μέρα πριν από την κατάθεσή τους παραμένει θολό το τοπίο για το εάν τελικώς θα βγάλουν την «κουκούλα» και θα αποκαλύψουν τα πρόσωπά τους.

Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του Open TV και του Έθνους Σοφία Φασουλάκη εισαγγελικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι η προανακριτική είναι ένα αυτοτελές όργανο και δεν μπορεί η μία αρχή να παρεμβαίνει στο έργο της άλλης.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσαν ενώπιον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη έχοντας αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να καταγράφεεται στην πρώτη σελίδα της κατάθεσης.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην 7σέλιδη αναφορά της προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ανέφερα αναλυτικά τι προβλέπει η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με αυτή την αναφορά οι συγκεκριμένοι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν που βρίσκονται οι βουλευτές με αλλοιωμένη τη φωνή τους, αλλά και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να προστατευτεί η ανωνυμία τους. Τέλος, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ο μόνος που μπορεί να βγάλει την κουκούλα είναι είτε ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς είτε όταν έρθει η ώρα το δικαστήριο με απόφασή του.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της της Βουλής τάσσονται υπέρ της κατάθεσης των μαρτύρων, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία τους, καθώς υποστηρίζουν ότι ενώπιον του αντιεισαγεγλέα του Αρείου Πάγου ελήγφθησαν οι επίμαχες καταθέσεις, χωρίς κουκούλα, καθώς δεν αναφέρεται στο πρώτο φύλλο της κατάθεσής τους.

Πηγή: OPEN, ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: