Θετικοί στον κοροναϊό 2 επαναπατρισθέντες στη Γερμανία, νέα πτήση για Παρίσι και το Πεκίνο ξανασχεδιάζει

File photo: EPA/TELENEWS




Την ώρα που έρχονται τα καλά νέα από τη Ρώμη με την απομόνωση του γενετικού κώδικα του κοροναϊού και φέρνουν έστω με φειδώ χαμόγελα όχι μόνον στην ιατρική, αλλά στην παγκόσμια κοινότητα, οι εξλίξεις σε άλλες περιοχές συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.

Θετικά στον νέο κινεζικό κοροναϊό βρέθηκαν δύο από τα 124 άτομα που επαναπατρίσθηκαν χθες το βράδυ από την Ουχάν στην Φρανκφούρτη.
Οι επιβάτες του αεροσκάφους της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν άμεσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου, όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες, ενώ έντεκα εξ αυτών μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, με ύποπτα συμπτώματα. Τα δύο νέα κρούσματα ωστόσο δεν βρίσκονται μεταξύ αυτών των ατόμων, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης, Κάι Κλόζε.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης επέβαιναν 100 Γερμανοί, 22 Κινέζοι, ένας πολίτης ΗΠΑ και ένας Ρουμανίας.
Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην Γερμανία ανέρχεται στους δέκα, με τους οκτώ να βρίσκονται στην Βαυαρία και να συνδέονται με την εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, την οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, θετική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στον κοροναϊό.

  • Δεύτερο αεροπλάνο προς τη Γαλλία

Δεύτερο αεροπλάνο που μεταφέρει Ευρωπαίους πολίτες από την Κίνα κατευθύνεται σήμερα προς τη Γαλλία, επιβεβαίωσε η νομαρχία της Μπους-ντι- Ρον, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο αεροδρόμιο πρόκειται να προσγειωθεί.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, το αεροσκάφος αυτό μεταφέρει Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους και εννέα Βέλγους, και αναμένεται να προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση Ιστρ στην Μπους-ντι- Ρον, όπου θα αποβιβαστούν οι Γάλλοι πολιτες.
Το βελγικό πρακτορείο Belga μετέδωσε ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή από την Ουχάν, την κινεζική πόλη που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Μετά τη Γαλλία το αεροπλάνο θα συνεχίσει την πορεία του ως το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες, όπου θα αποβιβαστούν εκτός από τους Βέλγους, 11 Δανοί, 23 Ολλανδοί, 5 Τσέχοι και δύο Σλοβάκοι.
Σύμφωνα με το Belga, τους ξένους πολίτες θα αναλάβουν οι διπλωματικές αρχές των χωρών τους.
Ένα πρώτο αεροπλάνο με επαναπατρισθέντες από την Κίνα, στην πλειονότητά τους Γάλλους, έφτασε την Παρασκευή στην Ιστρ. Οι επιβάτες έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα θέρετρο διακοπών κοντά στη Μασσαλία. Δύο εξ αυτών, που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, διακομίστηκαν αμέσως στο νοσοκομείο και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ήταν αρνητικά.

  • Μπλόκο από Ιράκ και Ινδονησία σε επισκέπτες από Κίνα

Το Ιράκ απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών που έρχονται από την Κίνα λόγω των φόβων για το ξέσπασμα του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Κίνας (China National Petroleum Corp — CNPC) είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ιρακινό πετρέλαιο ενώ η κινεζική κρατική CNOOC Ltd εργάζεται στο κοίτασμα Μέισαν στο νοτιοανατολικό Ιράκ.
Στο μεταξύ, η Ινδονησία απαγόρευσε την είσοδο σε επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα για 14 μέρες λόγω των ανησυχιών για τον νέο κοροναϊό.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού στην Ινδονησία, ωστόσο οι γειτονικές Φιλιππίνες κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον ιό εκτός Κίνας.
Η Ινδονησία θα σταματήσει επίσης προσωρινά τις πτήσεις προς και από την ηπειρωτική Κίνα από την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο ινδονησιακός όμιλος Lion Air έχει ήδη σταματήσει τις πτήσεις του προς την Κίνα.

  • Η κινεζική κυβέρνηση υπόσχεται βοήθεια σε εταιρίες με αγαθά πρώτης ανάγκης

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι θα βοηθήσει τις εταιρίες που παράγουν προϊόντα ζωτικής σημασίας να επαναλάβουν τις εργασίες τους το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το οποίο επικαλείται συνάντηση υπό την προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.
Στους τομείς που παράγουν προϊόντα που δεν είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο, θα επιτραπεί ευελιξία ως προς το πώς θα επαναλάβουν τη λειτουργία τους μετά τις διακοπές για το κινεζικό Νέο Έτος, καθώς η χώρα επιδιώκει να περιορίσει την εξάπλωση του ξεσπάσματος του κοροναϊού.
Το CCTV ανέφερε ακόμη ότι η Κίνα θα επισπεύσει την κατασκευή νοσοκομείων στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, και θα διασφαλίσει την επάρκεια των ιατρικών προμηθειών για την αντιμετώπιση του ιού εκεί και στην πόλη Ουχάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη / BX / Ε.Μ.
Βερολίνο, Γερμανία / Παρίσι, Γαλλία / Βαγδάτη, Ιράκ / Σανγκάη, Κίνα

Τα καλά νέα: Έσπασαν το γενετικό κώδικα του κοροναϊού σε νοσοκομείο της Ρώμης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: