Θέσεις από το χρονοντούλαπο θέλει η Άγκυρα να συζητήσει με την Αθήνα: Και στο βάθος… έρευνες και γεωτρύπανα

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Την ώρα που οι διαδικασία επανεκκίνησης των συνομιλιών, ανάμεσα σε στρατιωτικές και διπλωματικές

αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη, η Άγκυρα φαίνεται εξ αρχής ότι θα θελήσει να επαναφέρει στο τραπέζι παράλογες θέσεις, βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας των ΜΟΕ.

  • Το ν’ απέχει η Τουρκία από οποιασδήποτε μορφής ένταση που ενέχει κίνδυνο ατυχήματος είναι το επιθυμητό καθώς οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε περίπτωση δείχνουν πως διατηρούν απόλυτα αμυντική στάση, διαφυλάσσοντας τα Εθνικά Δίκαια.

Ουδέποτε η Ελλάδα, Στρατός, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία δεν έχουν προκαλέσει, αντιθέτως προκαλούνται με κάθε ευκαιρία και κάθε παραβίαση που γίνεται είτε στη θάλασσα είτε στον αέρα έλεγε με νόημα ανώτατη πηγή.

Τα αφηγήματα…

Διαμαρτυρίες για την καταγραφή από την ελληνική πλευρά παραβίασης των εθνικών χωρικών υδάτων από διελεύσεις πολεμικών πλοίων της Τουρκίας πιο κοντά από τα έξι ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο.

Διαμαρτυρίες ότι οι Έλληνες πιλότοι δεν επιτρέπουν με τις πρακτικές που ακολουθούν στους τούρκους συναδέλφους τους ν’ ασκηθούν ελεύθερα εντός του FIR Αθηνών, το οποίο φυσικά δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Από την Τουρκική ατζέντα δεν θα μπορούν ν’ απουσιάζουν οι θέσεις για τα πεδία βολής στη θάλασσα και ακόμη μια διαμαρτυρία διότι η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα να τα δεσμεύει 365 ημέρες.

Και μετά από αυτά που ίσως θεωρούνται και απλά, χωρίς να έχει προ-συμφωνηθεί, οι Τούρκοι επιτελείς συνήθως ρίχνουν «τα βαριά χαρτιά» στον διάλογο.

  • Θέματα υφαλοκρηπίδας, δικαιωμάτων νήσων κ.ο.κ., ζητήματα που πολλές φορές έχουμε ακούσει από τα πλέον επίσημα χείλη της Τουρκίας, ανάμεσα σε απειλές.

Γι’ αυτές τις θέσεις η ελληνική στρατιωτική επιτροπή βάζει πάντα φρένο και παραπέμπει σε καθαρά διπλωματικούς διαλόγους, υψηλότατου επιπέδου.

Η Άγκυρα στην τελευταία συνάντηση είχε επαναφέρει και μια ετεροχρονισμένη πρόταση από το βαθύ παρελθόν. Το θέμα του κωδικού ασφαλείας αναγνώρισης των μαχητικών (IFF) που έχουν σκοπό να περάσουν εντός του FIR Αθηνών.

  • Κοινώς έβαλαν στο τραπέζι ένα ζήτημα «τρικλοποδιά» διότι από την μια πλευρά υποστηρίζουν ότι με τους κωδικούς ασφαλείας τα ραντάρ της Αθήνας θ’ αναγνωρίζουν τα τουρκικά μαχητικά κι έτσι -κατά την τουρκική πάντα αντίληψη- δεν απαιτείται ούτε απογείωση των μαχητικών επιφυλακής της Ελλάδας, πόσο δε μάλλον οι αναγνωρίσεις, αναχαιτίσεις, αερομαχίες.

Η ελληνική απάντηση σε αυτό ακριβώς ήταν ότι θα πρέπει τα αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να καταθέτουν σχέδιο πτήσης και ν’ αναφέρουν , να καθοδηγούνται για τα ύψη πτήσης κι όλες τις κινήσεις τους, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τη μόνη υπηρεσία αναγνωρισμένη Διεθνώς για το εύρος του Ελληνικού FIR.

Αυτό φυσικά δεν το δέχτηκαν οι Τούρκοι συνομιλητές διότι αν το έκαναν αυτομάτως θ’ αναγνώριζαν το FIR Αθηνών, την έρευνα και διάσωση σ’ όλο το εύρος του, τον εθνικό εναέριο χώρο.

Η Αθήνα θέλει εμπράκτως να δείξει η Άγκυρα ότι δεν θα προκαλεί, αλλά ξέρει πότε θα το κάνει

Η συνάντηση για την επανεκκίνηση των ΜΟΕ αρχίζει περίπου στις 09:00, με επικεφαλής Ναύαρχο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και πρόσωπα-«κλειδιά» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από τη διεύθυνση που ασχολείται αποκλειστικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στις ελληνικές θέσεις είναι οι καθημερινές παράτυπες navtex που εκδίδουν οι υδρογραφικοί σταθμοί της Τουρκίας, με τις οποίες δεσμεύουν παράνομα περιοχές που θα έπρεπε την άδεια να την έχει εκδώσει Ελληνική αρχή.

Επιπλέον οι subnotes που εκδίδει η Τουρκία για τα υποβρύχια θα είναι ένα αντικείμενο για το οποίο η Αθήνα θα ζητήσει τον περιορισμό του θαλάσσιου χώρου και του χρόνου.

Πριν από λίγα 24ωρα σε ρεπορτάζ μας αναφέραμε ακόμη και τη δυσαρέσκεια της ανώτατης ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ για τις περιοχές που δέσμευσε επί ένα εξάμηνο η Τουρκία ώστε να κινούνται μέσα σε αυτή μόνο δικά της υποβρύχια.

Σημαντικό δείγμα πάντως των προθέσεων που έχει η Τουρκία είναι και του τι πρόκειται να γίνει έως τις 21 Φεβρουαρίου που ολοκληρώνεται η πρώτη επαφή των δυο μερών για τα ΜΟΕ.

  • Αν η κατάσταση διαμορφωθεί όπως τις προηγούμενες ημέρες (παραβιάσεις, υπερπτήσεις, αερομαχίες κτλ) , σίγουρα διάλογος δεν θα γίνει ή ότι γίνει θα είναι για τα μάτια του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά ανώτατοι αξιωματικοί έλεγαν ότι από τη στιγμή που αναμένεται και η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων που ορίζουν το θαλάσσιο εύρος του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Τρίπολης στον ΟΗΕ, η Άγκυρα τότε θα δείξει το πότε θα ενεργοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια, στρατιωτικές πηγές είναι πεπεισμένες ότι θα το κάνει κυρίως αν ξεπεράσει τον σκόπελο της Συρίας.

 

Πολλές συναντήσεις Παναγιωτόπουλου με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Μόναχο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: