Θέλουν διαμοιρασμό και στο χαλούμι οι Τούρκοι: Στο τελικό στάδιο η κατοχύρωση, λέει ο Καδής

File Photo: Το κυπριακό χαλούμι. ΚΥΠΕ
Απάντηση για το χαλούμι ετοιμάζουν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ το λεγόμενο “τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο” προειδοποίησε ότι θα χάσουν την υπόθεση του χαλλουμιού σε περίπτωση που δεν υπάρξει συλλογική και συνολική προσπάθεια πάνω σε αυτό το θέμα.

  • Σε γραπτή του δήλωση, το επιμελητήριο σημειώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλη λύπη την κατοχύρωση του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο εκ μέρους των «ελληνοκυπριακών αρχών» με αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων. Το επιμελητήριο επέκρινε τις «ελληνοκυπριακές αρχές», τις οποίες κατηγόρησε ότι αντί για διαμοιρασμού του χαλλουμιού/χελλίμ που αποτελεί κοινό πολιτιστικό προϊόν των κοινοτήτων στην Κύπρο, «πάντοτε επιλέγουν τον δρόμο του σφετερισμού».

Το επιμελητήριο εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διεξάγουν «κάθε είδους νομικό αγώνα που χρειάζεται» κατά της κατοχύρωσης του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησε από την «προεδρία της δημοκρατίας», την «προεδρία της βουλής», την «κυβέρνηση» και την «αντιπολίτευση» να παραμερίσουν τις «προεδρικές εκλογές» και άλλες παρόμοιες διαδικασίες για χάρη του χαλλουμιού το οποίο θεωρείται «εθνική τους υπόθεση» και να επιτύχουν εθνική συναίνεση και έναρξη ενός συνολικού αγώνα.

«Μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να μεταφερθεί η εθνική υπόθεση του χαλλουμιού με τις προσωπικές πρωτοβουλίες ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και μερικών γραφειοκρατών. Πρέπει να είναι γνωστό ότι θα χάσουμε αυτή την υπόθεση αν δεν υπάρξει συλλογική και συνολική προσπάθεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο τελικό στάδιο η διαδικασία για την κατοχύρωση του χαλουμιού, σύμφωνα με τον Υπ. Γεωργίας

Η διαδικασία για την κατοχύρωση του χαλουμιού βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα επιδιωχθεί μια νέα συνάντηση με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους δυο συναρμόδιους επιτρόπους προκειμένου να εξετάσουν όλες οι πτυχές του φακέλου για να υπάρξει οριστική κατάληξη.

  • Η αίτηση για κατοχύρωση του ονόματος Χαλούμι ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης υποβλήθηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πέρασε όλα τα στάδια που έπρεπε, επεσήμανε ο υπουργός Γεωργίας σε δηλώσεις του στην Πάφο.

Ο κ. Καδης σημείωσε επίσης ότι υποβλήθηκαν ενστάσεις στα στάδια που προβλέπετο να υποβληθούν, με βάση την διαδικασία, εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν έρεισμα.

Διευκρίνισε ότι τέτοιες ενστάσεις υποβλήθηκαν όχι μόνο από ξένους αλλά και από Κύπριους.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο/ΚΥΠΕ

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο: Ο τουρκικός στρατός παρενόχλησε τα συνεργεία στο Spitfire

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal