Τα λεφτά του Μπιλ Γκέιτς πίσω απ’ τον κοροναϊό: “Ανεμβολίαστες” θεωρίες συνωμοσίας…

File Photo: Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. EPA, GIAN EHRENZELLER
Από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού 2019-nCo στην Κίνα και αλλού, πολλαπλασιάστηκαν οιφήμες και οι θεωρίες συνωμοσίας που βάζουν στο στόχαστρο τον Μπιλ Γκέιτς και, πιο συγκεκριμένα το Ίδρυμα που έχει ιδρύσει μαζί με την σύζυγό του Μελίντα στις αρχές του 2000.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αφιερώνει εκτενές δημοσίευμα στο οποίο παραθέτει τις βασικότερες θεωρίες συνωμοσίας που πλημμυρίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασαν το ίδρυμα Gates και συνεργαζόμενους μ’ αυτό παγκοσμίου φήμης επιστημονικούς φορείς να απαντήσουν.

Επισημαίνεται, όπως γράφει η Le Monde, ότι “κοιτίδα” αυτών των θεωριών είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα που γνωρίζει ημέρες δόξας στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χάρη στην τεράστια περιουσία του ιδρυτή της Microsoft, το ίδρυμά του χρηματοδοτεί πολυάριθμα προγράμματα ιατρικής έρευνας και επενδύει, για παράδειγμα σε προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων. Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε, εξάλλου, στις 26 Ιανουαρίου ότι θα προσφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Κίνα και την Αφρική να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό.

Αυτό ήταν το “σύνθημα” ώστε Ιστοσελίδες και μπλογκ, τα περισσότερα από τα οποία είναι γνωστά για τη διάδοση παρόμοιων θεωριών συνωμοσίας, να αρχίσουν να αναρτούν δημοσιεύσεις στις οποίες υποστήριζαν πως ο Μπιλ Γκέιτς, ούτε λίγο ούτε πολύ,  βρίσκεται πίσω από την πανδημία του κοροναϊού.

Από το πλήθος των ισχυρισμών αυτών, η Le Monde ξεχωρίζει τρεις βασικές “θεωρίες συνωμοσίας”.

1 – Το Ιδρυμα Γκέιτς οργάνωσε «προσομοίωση» επιδημίας κορωνοϊού στα τέλη του 2019;

Πρόκειται για μια από τις φήμες που διαδόθηκαν περισσότερο στο διαδίκτυο και υποστηρίζει πως το ίδρυμα Γκέιτς είχε προβλέψει την πανδημία του κορωνοϊού. Τον Οκτώβρη του 2019, το ίδρυμα Γκέιτς, η Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς Μπλούμπεργκ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διοργάνωσαν από κοινού μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, όπου πολιτικοί, επικεφαλής επιχειρήσεων και αξιωματούχοι υγείας  εργάστηκαν από κοινού σε μια προσομοίωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η συνάντηση αυτή πυροδότησε δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα social media, τα οποία φαρδιά πλατιά ισχυρίζονταν πως ο Μπιλ Γκέιτς «προέβλεψε» την επιδημία του κοροναϊού, ενώ ισχυρίζονταν πως στο σενάριο της προσομοίωσης  από την επιδημία θα χάνοντν 65 εκατ. ζωές.

Το κέντρο Τζον Χόπκινς είναι μια διεθνής ΜΚΟ που ασχολείται με την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι σε επιδημίες. Χρηματοδοτείται τόσο από το αμερικανικό κράτος, όσο και από ιδιωτικούς πόρους, όπως το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς. Η διάδοση των θεωριών συνωμοσίας που ήθελαν τον Μπιλ Γκέιτς να προκαλεί την επιδημία, οδήγησε την ΜΚΟ να εκδώσει ανακοίνωση στις 25 Ιανουαρίου.

Σε αυτήν, επιβεβαίωνε την προσομοίωση, όμως το  Χόπκινς διευκρίνιζε πως δεν έκανε πρόβλεψη πανδημίας, αλλά προσομοίωση και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνταν δεν προσομοίαζαν στον κοροναϊό nCoV-2019.

Από την ΜΚΟ τέλος διαψεύστηκε ότι η προσομοίωση προέβλεψε  πως η επιδημία του ιού θα οδηγούσε στον θάνατο 65 εκατ. ανθρώπους.

2 -Το ίδρυμα Γκέιτς χρηματοδότησε το Ινστιτούτο που έχει την «πατέντα» του κοροναϊού;
Μια άλλη φήμη που διαδόθηκε το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τον κορωνοϊό και τον Μπιλ Γκέιτς, ήθελε το ίδρυμά του να χρηματοδοτεί το Ινστιτούτο Πιρμπράιτ, προκειμένου να αποκτήσει την ευρεσιτεχνία του κοροναϊού. Το Ινστιτούτο Πιρμπράιτ κατέθεσε αίτημα ευρεσιτεχνίας για τον κοροναϊό, το οποίο και εγκρίθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2018. Περιέργως, διέδιδαν οι ιστοσελίδες, «ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Ινστιτούτου είναι το ίδρυμα Γκέιτς».

Το ινστιτούτο Πριμπράιτ είναι ερευνητικό κέντρο  στη Βρετανία, γνωστό για το έργο του στον τομέα της επιδημιολογίας. Το βρετανικό κέντρο, όπως και το Τζον Χόπκινς, εξέδωσε και αυτό με τη σειρά του ανακοίνωση, στις 24 Ιανουαρίου, με την οποία διαψεύδει “την παραπληροφόρηση των social media που αφορά στο Ινστιτούτο και το έργο του”.

Κατ’ αρχήν, το Ινστιτούτο διευκρίνισε πως πραγματοποιεί μεν έρευνα για ένα είδος κοροναϊού, ωστόσο αυτός προσβάλει μόνο ζώα και κυρίως πουλερικά. «Το Πιρμπράιτ δεν εργάζεται προς το παρόν επί  του κοροναϊού που προσβάλει ανθρώπους» υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

Τέλος, το Ινστιτούτο προσθέτει πως δεν έλαβε κανενός είδους χρηματοδότηση από τον ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς προκειμένου να αποκτήσει την εν λόγω ευρεσιστεχνία. Ο Μπιλ Γκέιτς συνεισφέρει στο ερευνητικό έργο του βρετανικού ιδρύματος, αλλά σε έρευνες που αφορούν σε ασθένειες ζώων και το ανοσοποιητικό σύστημά τους, σημειώνει.

3 – Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πως τα εμβόλια συμβάλουν στη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού;
Μια άλλη θεωρία που θέλει τον Γκέιτς πίσω από την επιδημία του κοροναϊού είναι αυτή που επικαλείται “σοκαριτικές δηλώσεις του” προ πολλών ετών.

Λέει ένα τέτοιο δημοσίευμα: “Ο Μπιλ Γκέιτς μιλώντας σε TEDx πριν από δέκα χρόνια, φέρεται να υποστηρίζει πως τα εμβόλια συμβάλουν στη μείωση του πληθυσμού της γης. «Ο Μπιλ Γκέιτς εξήγησε πως τα εμβόλια είναι ένας παράγοντας κλειδί για την μείωση του πληθυσμού παγκοσμίως και ποιος μπορεί να είναι καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, από το να απελευθερώσει κανείς πατενταρισμένους κοροναϊούς στις μάζες, προκειμένου να εισάγει αργότερα το παντεταρισμένο εμβόλιο γι’ αυτές;» σημειώνει “αποκαλυπτικά” η ανάρτηση.

Τι ακριβώς όμως έλεγε τότε ο Μπιλ Γκέιτς, γράφει η Le Monde:

«Ο κόσμος μετρά σήμερα αριθμεί 6,8 δισ. ανθρώπους. Υπολογίζεται ο αριθμός τους να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια. Με βέλτιστα αποτελέσματα σε νέα εμβόλια, στις υπηρεσίες υγείας, στον έλεγχο των γεννήσεων, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ρυθμό αύξησης, 10 με 15%» έλεγε το 2010 ο Μπιλ Γκέιτς, αναφερόμενος στον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και όχι σε κάποιο σχέδιο για την μείωση του κατά 10 με 15%.

Προσοχή – σημειώνει η Le Monde: Στην πραγματικότητα, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε πως κατά την άποψή του, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική μείωση της παιδικής θνησιμότητας, γεγονός που θα μείωνε την δημογραφική έκρηξη του πληθυσμού ανά τον κόσμο. «Οι γονείς θα τεκνοποιούν λιγότερο, αν γνωρίζουν πως τα παιδιά τους θα ζουν περισσότερο και θα σφύζουν από υγεία» υποστηρίζει ο Γκέιτς.

Οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν «πρόσφορο» έδαφος
Το δημοσίευμα της Le Monde φιλοξενεί τέλος δηλώσεις Γάλλου κοινωνιολόγου, του Ζοσελίν Ροντ, ο οποίος θυμίζει πως «οι ίδιες ακριβώς φήμες κυκλοφορούσαν και με αφορμή άλλες επιδημίες.

«Παρατηρούμε συχνά καλοστημένα σενάρια, τα οποία ανακυκλώνονται από τη μία επιδημία στην άλλη και φιλοξενούν πάνω-κάτω τους ίδιους πρωταγωνιστές» τονίζει ο κ. Ροντ, που εκτιμά πως ο Μπιλ Γκέιτς είναι «καλός πελάτης» σε τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας.

«Ενσαρκώνει το πρότυπο του λεφτά που θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια “κυβέρνηση φάντασμα”. Είναι αυτό που συναντάμε συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας, ισχυρούς άνδρες να βρίσκονται πίσω από τις σημαντικές υποθέσεις του κόσμου» συνεχίζει ο κοινωνιολόγος.

Για τον κύριο Ροντ το πρόβλημα είναι πως αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τις πολιτικές υγείας ανά τον κόσμο. Έρευνα του 2009, αναφορικά με τον ιό της γρίπης Η1Ν1 έδειχνε πως υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στις θεωρίες συνωμοσίας και την αμέλεια πολιτών να ακολουθήσουν τις συστάσεις πρόληψης που τους δίνονταν από τις Αρχές.
Η Le Monde καταλήγει αναφέροντας πως οι συσχετίσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν πλέον επιβεβαιωθεί από επιστημονικές έρευνες ότι έχουν αλληλεπίδραση με τους υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος το οποίο, ως φαίνεται, συνεχίζει να είναι παρόν.

Πηγή: Le Monde

Ακόμη 73 νέοι θάνατοι στην Κίνα από τον κοροναϊό: Συνολικά 563 νεκροί, πάνω από 28.000 τα κρούσματα

 

 

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: