Τα φοβικά σύνδρομα της λεγόμενης πολιτικής ελίτ θα κάνουν μικρή την Ελλάδα και μεγάλη την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθώντας το μεγαλεπήβολο σχέδιο του, αυτό της «Γαλάζιας Πατρίδας», αναλαμβάνει ένα υψηλό ρίσκο, στην περίπτωση αποτυχίας.

Ο δρόμος μέχρι το 2023, τότε που θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν είναι μακρύς. Μέχρι τότε, όπως έχει εξαγγείλει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα μεγαλώσει.

Θα έχει περισσότερα εδάφη.

Πώς θα γίνει τούτο; Το σίγουρο είναι πως βαθμηδόν αυτός ο σχεδιασμός έχει αρχίσει να υλοποιείται.

  • Η Κύπρος και Ελλάδα δέχονται την επιθετική Τουρκία, η οποία έχει εισβάλει στη Συρία, έχει άμεση εμπλοκή στη λιβυκή κρίση. Την ίδια ώρα, έχει ανοικτό μέτωπο με τους Κούρδους.
  • Είναι, όμως, προφανές πως αντιμετωπίζει και προβλήματα, ως απόρροια των επεκτατικών της σχεδιασμών. Από προχθές σημειώνονται συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τον συριακό και η Άγκυρα τα έχει βάλει με τη Ρωσία! Προβλήματα, αντιμετωπίζει η Τουρκία και στη Λιβύη, όπου παρά την απόφαση να σταλεί στρατός, επέλεξαν Σύριους μισθοφόρους.

Η αντιπαράθεση με τη Μόσχα θα κρατήσει;

Τι θα σημαίνει τούτο στο πεδίο των μαχών;

Μέχρι που σκοπεύει ο Ερντογάν να τραβήξει το σχοινί;

Πότε θα σταματήσει την επεκτατική του πολιτική; Προφανώς μέχρι να πετύχει τους στόχους του. Αυτό δεν είναι ασφαλώς ένα εύκολο εγχείρημα. Προς το παρόν δεν έχει αντιδράσεις και ως εκ τούτου δεν έχει λόγο να μην προχωρεί, να μην διεκδικεί, να μην προβάλλει παράνομες αξιώσεις.

  • Όταν για παράδειγμα κάνει μια κίνηση, στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και αυτό που παρακολουθεί είναι οι συζητήσεις στο εσωτερικό εάν ήταν αυτή μια κίνηση να τεστάρει τα αντανακλαστικά της Αθήνας ή το «OrucReis» βρέθηκε τυχαία εκεί (το έφερε το αεράκι), τότε τι μήνυμα εισπράττει ο Ερντογάν;
  • Ότι αναζητούνται λόγοι, που θα καθησυχάζουν τα φοβικά σύνδρομα της λεγόμενης πολιτικής ελίτ. Αυτός είναι-φευ ο πρωταρχικός στόχος και όχι η ερμηνεία των τουρκικών κινήσεων, που είναι ειρήσθω εν παρόδω πρόδηλες.

Η Τουρκία, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, θα προχωρήσει στους επεκτατικούς της σχεδιασμούς εάν αισθάνεται πως στην αντίπερα όχθη βρίσκονται φοβισμένοι, που αναζητούν τρόπους να δικαιολογήσουν τη δική τους αδράνεια.

  • Η Τουρκία δεν είναι ανίκητη. Είναι σίγουρα μια ισχυρή δύναμη, η οποία έχει όμως πολλά τρωτά σημεία. Το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ενισχύεται αμυντικά ή η Ελλάδα έχει λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυναμίες, αυτό λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας. Τούτο, όμως, μπορεί να ανατραπεί.

Άλλωστε, για να μπορέσεις να λύσεις τα προβλήματα πολιτικά θα πρέπει να διαθέτεις αποτρεπτική δύναμη. Αυτή η δύναμη είναι διαπραγματευτικό χαρτί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

«Μετεωρολογική» η διαφορά Ελλάδος και Τουρκίας: Ευτυχώς «έφυγε το OrucReis, και πήγε στην Κύπρο»!!!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: