Στους έξι οι νεκροί από τον κορωναϊό στην Ιταλία: Ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία

Ιταλός αστυνομικός με μάσκα και γάντια ενημερώνει οδηγούς και πεζούς για αποκλεισμένη περιοχή σε κωμόπολη της βόρειας Ιταλίας. EPA/NICOLA FOSSELLA




Στους έξι έφτασαν οι νεκροί από τον κορωναϊό στην Ιταλία, στον βορρά της χώρας. Πρόκειται και για πέντε υπερήλικες – όλοι τους με βεβαρυμένη κατάσταση υγείας. Ολοι πέθαναν στην βόρεια Ιταλία, δυο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας κι  ένας στο Βένετο.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση RAI, ο έκτος νεκρός ήταν καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια της Λομβαρδίας.

Τα κρούσματα του κορωναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

Ο πέμπτος θάνατος, ενός 88χρονου ασθενή, είχε καταγραφεί περίπου 2,5 ώρες νωρίτερα και επήλθε στην περιοχή Κασέλε Λάντι, έξω από το Μιλάνο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Στο μεταξύ, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο.

Επίσης ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι.

Πρώτα κρούσματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν

Την ίδια ώρα, ο κορωναϊός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χώρες που συνορεύουν με το Ιράν όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας. Και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν οι νοσούντες εισήλθαν από το Ιράν, με τον έναν να είναι Ιρανός σπουδαστής Θεολογίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν ύστερα από την εμφάνιση του κορωναϊού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Σε ό,τι αφορά διάφορα σενάρια, όπως μια συντονισμένη αναστολή του Σένγκεν, δεν προχωράμε σε αυτό επί του παρόντος, αλλά εργαζόμαστε σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η διεθνής “εικόνα” του κορωναϊού από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να μην χρησιμοποιεί τον όρο “πανδημία” αναφερόμενος στον κορωναϊό, αλλά το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.

Οι φόβοι για μια πανδημία του κορωναϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στην Κίνα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Και πέμπτος νεκρός από τον κορωναϊό στην Ιταλία: Υπέκυψε 88χρονος στη Λομβαρδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: