“Στον … αφρό” βάζουν πάλι την Τουρκία οι Ευρωπαίοι: Εκτός φορολογικής “μαύρης λίστας”

File photo: Τέσσερις ακόμα χώρες στη φορολογική μαύρη λίστα της ΕΕ, στη γκρίζα λίστα παραμένει η Τουρκία. Photo: ΚΥΠΕ




Το Ecofin προσέθεσε σήμερα τις Νήσους Κάιμαν, το Παλάου, τον Παναμά και τις Σεϋχέλλες στη μαύρη λίστα της ΕΕ για τιςμη συνεργαζόμενες φορολογικές δικαιοδοσίες, καθώς δεν εφάρμοσαν τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχαν δεσμευθεί εντός της συμφωνημένης προθεσμίας.

Στη μαύρη λίστα (γνωστή και ως παράρτημα Ι) βρίσκονται ήδη η Αμερικάνικη Σαμόα, τα Φίτζι, το Γκουάμ, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιτάδ και Τομπάγκο, τα US Virgin Islands και το Βανουάτου.

  • Επιπλέον το ECOFIN, επέκτεινε την προθεσμία συμμόρφωσης σε δώδεκα δικαιοδοσίες οι οποίες υπάγονται στο “παράρτημα ΙΙ”, ή αλλιώς τη “γκρίζα λίστα” της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Οι περισσότερες επεκτάσεις προθεσμιών αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς χρηματοπιστωτικό κέντρο που έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Τέτοια παράταση έλαβε και η Τουρκία.

  • Ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία, το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του αναφέρει: “δεδομένου ότι η Τουρκία έχει θεσπίσει εσωτερική νομοθεσία που επιτρέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και ότι έχει κοινοποιήσει στον ΟΟΣΑ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Κύπρο, θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεσματικά με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ”.
  • Ωστόσο το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι “εάν η Τουρκία δεν έχει θεσπίσει ρυθμίσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο παράρτημα Ι της επακόλουθης επικαιροποίησης”.

Επιπλέον 16 δικαιοδοσίες (Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρμενία, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Cabo Verde, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Νιούε, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Βιετνάμ) εκπλήρωσαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αρχές της ΕΕ για τη χρηστή διακυβέρνηση στον τομέα της φορολογίας πριν από την συμφωνηθείσα προθεσμία και κατά συνέπεια διαγράφονται από το “παράρτημα ΙΙ”.

Διευκρινίζεται ότι στο παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνονται οι δικαιοδοσίες που δεν συμμορφώνονται ακόμα με όλα τα διεθνή φορολογικά πρότυπα αλλά δεσμεύονται να μεταρρυθμιστούν και συνεργάζονται.

Οι περισσότερες δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα εν λόγω κράτη είχαν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2019.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Βουλιάζει η τουρκική λίρα: Νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Μάιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: