Στο στόχαστρο του ΟΑΣΕ το Κίεβο: Nομοσχέδιο προβλέπει φυλάκιση για παραπληροφόρηση

File Photo: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Κ) παρακολουθεί τη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Κίεβο, Ουκρανία. EPA, SERGEY DOLZHENKO
Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει νομοσχέδιο του Κιέβου που προβλέπει πρόστιμα αλλά και φυλάκιση για υποθέσεις παραπληροφόρησης.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κάλεσε σήμερα το Κίεβο να εγκαταλείψει κυβερνητικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, το οποίο προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Το νομοσχέδιο “δεν θα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να διακυβεύσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ουκρανία στο θέμα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης”, δήλωσε ο Αρλέμ Ντεζίρ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Ανησυχούμε πολύ” ως προς το κείμενο αυτό που επιτρέπει “μεγάλη κρατική ανάμιξη στις δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης και στη δημοσιογραφία”, πρόσθεσε ο Ντεζίρ που ελπίζει να “πείσει” τις αρχές να “αλλάξουν την προσέγγισή τους”.

Παρότι το Κίεβο καταγγέλλει εδώ και χρόνια έναν ρωσικό πόλεμο πληροφοριών με στόχο, σύμφωνα με το Κίεβο, να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού προετοίμασε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης και των “fake news”.

Προβλέπει κυρίως πρόστιμα που φθάνουν έως 350.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης από δύο έως επτά χρόνια, ειδικά για δημοσιογράφους και μπλόγκερ που παραδέχονται την ενοχή τους για “διάδοση παραπληροφόρησης”. Το νομοσχέδιο προτείνει επίσης να θεσμοθετηθεί θέση κυβερνητικού επιτρόπου αρμόδιου να προσφεύγει στη δικαιοσύνη στις περιπτώσεις αυτές.

Αν και το νομοσχέδιο δεν υποβλήθηκε ακόμη στο κοινοβούλιο, έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις δημοσιογράφων και ειδικευμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, για τους οποίους το κείμενο αυτό απειλεί την ελευθερία της έκφρασης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Αρκετοί κρατικοί φορείς ένωσαν επίσης τη φωνή τους με τις επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες. “Τέτοιες μέθοδοι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου”, δήλωσε τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για την ανθρωπιστική πολιτική καταγγέλλοντας “δυσανάλογες τιμωρίες” που προβλέπονται στο κείμενο.

Η Ουκρανία είναι στην 102η θέση σε σύνολο 180 της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία της έκφρασης 2019 που κατάρτισε η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Η Ρωσία βρίσκεται στην 149η θέση.


Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 20 τραυματίες σε βίαια επεισόδια στην πόλη Νατζάφ στο Ιράκ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal