Στο ναδίρ η αγορά καταναλωτικών προϊόντων τις επόμενες μέρες στην Κίνα λόγω του κορωναϊού, αλλά…

H φωτογραφία από την αποβίβαση και τον ειδικό έλεγχο των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess στο Τόκιο. EPA, FRANCK ROBICHON




Η αγορά καταναλωτικών προϊόντων είναι πιθανό να φτάσει στο κατώτερο σημείο της, πριν σταθεροποιηθεί τον Μάρτιο, καθώς οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού (COVID-19) εξασθενούν, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου.

Η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ δεν θα επηρεάσει την σταθερότητα μακροπρόθεσμα, αλλά και την συνεχιζόμενη άνοδο της αγοράς καταναλωτικών προϊόντων στην Κίνα, σύμφωνα με τον Ουάνγκ Μπιν, αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου στην διάρκεια μιας διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην αγορά, θα κορυφωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

  • Το 75% των εταιριών έχουν εμπιστοσύνη στην κινεζική οικονομία

Παρά τις επιπτώσεις από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, το 75% των εταιριών που έλαβαν μέρος σε μία έρευνα δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην προοπτική της κινεζικής οικονομίας και ότι δεν θα αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νότια Κίνα δημοσιοποίησε χθες μία αναφορά σχετικά με το εύρος των δυσκολιών που προκάλεσε η επιδημία, μετά την πραγματοποίηση μιας τηλεφωνικής έρευνας με την συμμετοχή 399 εταιριών από τις ΗΠΑ και άλλων οικονομιών που συμμετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC).

  • Κινδύνους για τις εξαγωγές βλέπει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας

Η εμπορική προοπτική της Γερμανίας επιδεινώνεται εξαιτίας της εξασθένισης της ζήτησης παγκοσμίως και η επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός που εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο αποτελεί άλλη μια πηγή κινδύνου για τις εξαγωγικές εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προειδοποίησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σήμερα.

Η οικονομία της Γερμανίας, η ανάπτυξη της οποίας βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, περιήλθε σε στασιμότητα το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τόσο οι παραγγελιοληψίες όσο και η παραγωγή κατέγραψαν απότομη πτώση τον Δεκέμβριο, συγκρατώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρύτερης ευρωζώνης.

Στο μηνιαίο ενημερωτικό του δελτίο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε την εξασθένιση της ζήτησης στο εξωτερικό ως έναν από τους βασικούς λόγους για την επιδείνωση της προοπτικής για το εμπόριο. «Οι πιθανές οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού εγείρουν κίνδυνο για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο τους προσεχείς μήνες», ανέφερε.

Η επιδημία του κοροναϊού προσκόπτει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και η περαιτέρω εξάπλωσή του σε άλλα κράτη θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάκαμψη το 2020.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Η γερμανική βιομηχανία είναι σε καίριο βαθμό εξαρτημένη από κινεζικές εταιρείες εφοδιασμού, αλλά και τη ζήτηση στην Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προχθές Τετάρτη ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως η γερμανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το Βερολίνο δεν βλέπει λόγο να μεταβάλει την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% του ΑΕΠ το 2020, παρά την επιδημία που έχει προκαλέσει ο COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-Xinhua μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ.
Πεκίνο, Κίνα/ Βερολίνο, Γερμανία

2.236 οι νεκροί, 75.645 τα κρούσματα από τον κοροναϊό στην Κίνα – 18.264 αποθεραπεύθηκαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: