Στήριξη της Ρωσίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσω Οσάτσι: Να διαδραματίσει περαιτέρω τον σταθεροποιητικό της ρόλο

File Photo: Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι. ΚΥΠΕ




Η Ρωσική Ομοσπονδία υποστήριξε το ψήφισμα 2506 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την επέκταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), κάτι που επιβεβαιώνει τη σημασία που προσδίδει η Ρωσία στο υπεύθυνο και σημαντικό έργο που επιτελεί η αποστολή των ΗΕ στο νησί, αναφέρει ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι.

Παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση της Μόσχας ότι οι δυσκολίες για την επανένωση της Κύπρου μπορούν να υπερπηδηθούν εάν υπάρχει η απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

  • Σε σχόλιό του που αναρτήθηκε στη σελίδα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο στο facebook ο κ. Οσάτσι αναφέρει πως “είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παίζει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση σταθερότητας στη νεκρή ζώνη, που χρειάζεται για τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου. Υπό τις συνθήκες που αφορούν το ανεπίλυτο κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζουμε όπως οι βασικές παράμετροι της εντολής για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, περιλαμβανομένης της ικανότητας του ανθρώπινου της δυναμικού, παραμείνουν αναλλοίωτες. Πιστεύουμε ότι η ΟΥΝΦΙΥΠ πρέπει να διαδραματίσει περαιτέρω τον σταθεροποιητικό της ρόλο”, προσθέτει.
  • Σημειώνει ακόμη πως “η στάση αρχών της Ρωσίας για το Κυπριακό είναι καλά γνωστή. Η μετατροπή της Κύπρου σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και ενωμένο κράτος με εδαφική ακεραιότητα ανταποκρίνεται στα δικαιώματα των ίδιων των Κυπρίων και στον στόχο για διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης, σταθερής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί από τις ίδιες τις δυο κοινότητες χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις”, υπογραμμίζει ο Ρώσος Πρέσβης.

Καλωσορίζουμε, προσθέτει, “την αντικατοπτριζόμενη στο ψήφισμα βούληση των μερών για επανέναρξη του διαλόγου έπειτα από μια μακρά παύση, η οποία επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, 2019, με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ και των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Σημειώνουμε με ικανοποίηση την κύρια σύγκλιση στις θέσεις των μερών επί των κύριων παραμέτρων μιας μελλοντικής λύσης του Κυπριακού πχ τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο”.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δυσκολίες που υφίστανται στον δρόμο για την επί πολύ καιρό αναμενόμενη επανένωση της Κύπρου μπορούν να υπερπηδηθούν εάν υπάρχει η απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού”, καταλήγει ο κ. Οσάτσι.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Μήνυμα αλά… γαλλικά προς την Άγκυρα από την κυπριακή ΑΟΖ: Διέλευση του «Σαρλ ντε Γκωλ» κοντά από το “Γιαβούζ”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: