Στην Βαρσοβία ο Μακρόν με ατζέντα πυρηνική ενέργεια και σύνοδο του Τριγώνου της Βαϊμάρης

File Photo: Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. EPA, JASON LEE, POOL




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία σε μια προσπάθεια να επανακαθορίσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Βαρσοβία που είναι ψυχρές, σε μια εποχή που η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδιαμορφώνει πολιτικές συμμαχίες στην Ένωση.

Με την άφιξή του στην Πολωνία τρείς ημέρες μετά το Brexit, ο Μακρόν υπογραμμίζει τη σημασία μιας από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη της Ένωσης, παρότι η σχέση σημαδεύτηκε από αντιπαραθέσεις για σειρά θεμάτων όπως η πολιτική για την κλιματική αλλαγή, το ΝΑΤΟ, ο σεβασμός της Πολωνίας στο κράτος δικαίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε σήμερα μια “καμπή” στις σχέσεις με τη Βαρσοβία. “Εύχομαι η επίσκεψη αυτή, οι σχέσεις μας, να σηματοδοτήσουν μια πραγματική καμπή στον ρόλο που μπορούμε να παίξουμε μαζί για την αυριανή Ευρώπη”, είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους έχοντας δίπλα του τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα, μετά τη συνάντηση τους.

Ο Ντούντα από την πλευρά του μίλησε για “πρόοδο”, εκφράζοντας ικανοποίηση για την υπογραφή ενός προγράμματος γαλλοπολωνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της “στρατηγικής συνεργασίας” των δύο χωρών. Δήλωσε πεπεισμένος ότι μετά το Brexit “η ΕΕ θα πρέπει κάπως να υιοθετήσει μια νέα μορφή (…) με ένα νέο μοίρασμα των χαρτιών και ένα νέο άνοιγμα. Οι διάφοροι ρόλοι στους κόλπους της ΕΕ θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν”.

Για τον Μακρόν, η συνεργασία μεταξύ του Παρισιού και της Βαρσοβίας θα πρέπει να χρησιμεύσει για την “αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης και να συνοδεύει την Πολωνία που έχει μπροστά της μια πρόκληση την οποία δεν υποτιμώ”, πρόσθεσε.

Στόχος είναι, δήλωσε ο Μακρόν, να “καταστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο ισχυρότερο, καθώς πράγματι σήμερα, μετά το Brexit, έχουν φωλιάσει μια αδυναμία και μια αμφιβολία”.

Γαλλία και Πολωνία θα πρέπει να εξετάσουν τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε η Γαλλία και η Πολωνία να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και της στρατιωτικής βιομηχανίας, επικαλούμενος το σχέδιο του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος μάχης. Για το σχέδιο αυτό μίλησε και ο πρόεδρος Ντούντα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Μακρόν είπε επίσης ότι η χώρα του στηρίζει τη μετάβαση της Πολωνίας από τον άνθρακα με τη βοήθεια της πυρηνικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνθρακα αλλά σχεδιάζει την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην Πολωνία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι “θα ήταν καλό για τη Γαλλία και την Πολωνία να εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα”.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι προσβλέπει σε μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία με την Πολωνία για τη Λιβύη και το Σάχελ στην Αφρική, όπου οι γαλλικές δυνάμεις πολεμούν ένοπλους ισλαμιστές στη νότια Σαχάρα.

Επίσης, ο Μακρόν πρότεινε να διεξαχθεί εντός των προσεχών μηνών τριμερής σύνοδος κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας Πολωνίας, του “Τριγώνου της Βαϊμάρης”. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε και για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνώντες συντηρητικοί, λέγοντας ότι τις είχε συζητήσει με τον Ντούντα. Ευχήθηκε ο διάλογος μεταξύ της Βαρσοβίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα αυτό “να εντατικοποιηθεί”.

Τέλος, απαντώντας στις ανησυχίες των Πολωνών όσον αφορά το άνοιγμά του προς τη Μόσχα και τις επικρίσεις του για το ΝΑΤΟ, ο Μακρόν επανέλαβε την προσήλωσή του και τη δέσμευση της Γαλλίας στην Ατλαντική Συμμαχία επικαλούμενος τη συμμετοχή σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων Γάλλων στρατιωτών σε ασκήσεις και περιπολίες στην περιοχή.

“Η Γαλλία δεν είναι ούτε φιλορωσική, ούτε αντιρωσική, είναι φιλοευρωπαϊκή”, δήλωσε προτού ταχθεί υπέρ ενός “απαιτητικού πολιτικού διαλόγου” με τη Ρωσία.


Με πληροφορίες AFP-Reuters-dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαρσοβία, Πολωνία

Όχι στις κόκκινες γραμμές με την ΕΕ λέει ο επιχειρηματικός κόσμος στη Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: