Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου Δένδιας – Τσαβούσογλου: Δύσκολη μια συνάντηση, δεν έχουν πολλά να πουν

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α) στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Γενεύη. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Εξαιρετικά αβέβαιη θεωρείται μία συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου σήμερα στο πλαίσιο της 56ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που διεξάγεται από σήμερα έως την Κυριακή στο Μόναχο.

Το ρεκόρ υπερπτήσεων στο Αιγαίο, η τουρκική απαίτηση για μορατόριουμ γεωτρήσεων  στο Αιγαίο και η εν γένει βεβαρημένη ατμόσφαιρα λίγες ημέρες πριν από τον νέο γύρο συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθιστούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύσκολη την όποια ουσιαστική απόπειρα συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών,

Άλλωστε και η τελευταία ελληνοτουρκική επαφή σε ανώτερο επίπεδο αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας ήταν η σύντομη συνάντηση των υπουργών Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας υπουργός τόνισε προς τον ομόλογό του τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με δέσμη προτάσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο στις επικείμενες συζητήσεις με την Άγκυρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, η ελληνική αντιπροσωπεία έχει θέσει στην κεφαλή των προτεραιοτήτων της τρία βασικά σημεία: Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM). Η πρακτική της Άγκυρας να δεσμεύει τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που έχει συζητηθεί ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα.

Και, τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.

Η φθίνουσα έννοια της Δύσης

Στη Διάσκεψη του Μονάχου συμμετέχουν συνολικά πεντακόσιοι αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο, περί τους 40 αρχηγούς κρατών  υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων .

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η «φθίνουσα αντίληψη της έννοιας της ‘Δύσης’» («Westlessness»), ενώ θα συζητηθούν ακόμη ανοιχτές διενέξεις, θέματα κυβερνοασφάλειας και δημόσιας υγείας.

Την έναρξη της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων ξεχωρίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Κίνας Γουάνγκ Γι, του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι και της Ινδίας Σουμπραχμανγιάμ Γιαϊσανκάρ, οι αμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας Μαρκ Έσπερ και Νταν Μπρουϊγιέτ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη με πολυάριθμη αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία θα συμμετάσχει σήμερα σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή

Στις ουρές των τουρκικών F-16 τα ελληνικά “φτερά”: H Τουρκική 24ωρη κατανόηση έληξε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: