Στέλνουν έναν τόνο δακρυγόνα σε Λέσβο και Χίο: Κάτοικοι με καραμπίνες κατά των ΜΑΤ

Από τις διαδηλώσεις στη Λέσβο. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στη Λέσβο και στη Χίο, με άγριες συγκρούσεις πολιτών και ΜΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HELLAS JOURNAL έχει δοθεί εντολή στη βάση ελικοπτέρων στα Μέγαρα να είναι σε επιφυλακή, καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα μεταφέρουν έναν τόνο δακρυγόνα σε Χίο και Λέσβο, ενώ ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και C 130 για τη μεταφορά επιπλέον αστυνομικών.

Μπήκαν στο στρατόπεδο

Το απόγευμα της Τρίτης και έως χθες το βράδυ περίπου 1.200 άτομα είναι στο στρατόπεδο Παγανής, ενώ πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης μπήκε μέσα στο στρατόπεδο. Και τον ακολούθησε ένας απροσδιόριστος αριθμός πολιτών με την κατάσταση να είναι συγκεχυμένη.

Τα ΜΑΤ προσπαθούν με τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών.

Από τις διαδηλώσεις στη Λέσβο. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που φιλοξενεί το ethnos.gr στο στρατόπεδο στη Λέσβο βρίσκονται έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες δέχονται πυροβολισμούς από κατοίκους της Λέσβου που κρατούν καραμπίνες.

Το κλίμα είναι πολεμικό, με τους αστυνομικούς να περιμένουν ενισχύσεις για να μπορέσουν να ελέγξουν τις οργανωμένες ένοπλες ομάδες. Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καθώς οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. δέχονται πλέον επιθέσεις με όπλα.

Στη θέση όπου θα κατασκευαζόταν το νέο κέντρο δύο αστυνομικοί δέχτηκαν νωρίτερα πυροβολισμούς με καραμπίνες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στα πόδια από σκάγια και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, μία κλούβα των ΜΑΤ «γαζώθηκε» από καραμπίνες, με τους αστυνομικούς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν άρον άρον το σημείο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, στις 18.30 οργανωμένη ομάδα ατόμων εισέβαλε σε δεύτερο ξενοδοχείο στο Δήμο Γέρα, όπου διαμένουν αστυνομικοί από την Αθήνα. Οι κάτοικοι εισέβαλαν στα δωμάτια, πήραν τα προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών, τα πέταξαν έξω και τα έκαψαν.

Οι συγκρούσεις

Εξαιρετικά εκρηκτική είναι από το πρωί η κατάσταση στη Μυτιλήνη αλλά και στη Χίο λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την κατασκευή κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και κατά της παρουσίας των ΜΑΤ στα νησιά.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, πέραν των μεγάλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Μυτιλήνης και της Χίου, επεισόδια σημειώνονται στον ευρύτερο χώρο των επιταγμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nealesvou.gr εκτός ελέγχου ήταν μέχρι το απόγευμα η κατάσταση στη θέση Καράβας, με συγκρούσεις συγκεντρωμένων με τα ΜΑΤ τα οποία έκαναν χρήση χημικών.

Στο «Διαβολόρεμα» βρίσκονταν πάνω από 1500 κάτοικοι του νησιού οι οποίοι παρά τις συνεχείς ρίψεις χημικών αντιστέκονταν και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στις 14:00 οι δυνάμεις της Αστυνομίας υποχωρούσαν προς Λάμπου Μύλοι και τους ακολoυθούσαν εξοργισμένοι πολίτες.

Πάνω από 45 τραυματίες αστυνομικοί και 10 πολίτες

Ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι υπάρχουν 45 τραυματίες αστυνομικοί και 10 πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι δυο από τους συνολικά 45 τραυματίες αστυνομικούς έχουν τραύματα στα πόδια τους από σκάγια καραμπίνας.

Οι δυο τραυματίες αστυνομικούς έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, αποχώρησαν από την περιοχή Διαβολόρεμα οι δυνάμεις της Αστυνομίας και οι δυνάμεις από την περιοχή της Καράβας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονταν στην πόλη της Μυτιλήνης όταν δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παρέμειναν αποκλεισμένοι.

Φωτιά στον Καράβα Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή της Καράβας φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση που βρίσκεται κοντά στο δρόμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εστίες φωτιάς ήταν τρεις με την Πυροσβεστική να έχει επικεντρωθεί στην πρώτη που είναι και η μεγαλύτερη.

Έφοδος εναντίον ξενοδοχείου των ΜΑΤ στη Χίο

Έφοδο σε ένα από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι άνδρες των ΜΑΤ πραγματοποίησαν κάτοικοι της Χίου, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα και προκαλώντας φθορές στο ξενοδοχείο. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Συνολικά τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί.

Σε βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Αλήθεια Χίου» φαίνονται κάτοικοι να μπαίνουν στο δωμάτιο ξενοδοχείου και να ξυλοκοπούν άνδρα των ΜΑΤ.

Έως το απόγευμα είχε γίνει μια σύλληψη και 11 προσαγωγές από την Αστυνομία της Χίου, μετά την εισβολή στο ξενοδοχείο.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.

Κατήγγειλε προπηλακισμό από τα ΜΑΤ ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Στην προσπάθειά του να έρθει σε επαφή με τους αξιωματικούς που διευθύνουν τις επιχειρήσεις στο σημείο Διαβολορεμα, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Κώστας Παππος κατήγγειλε επώνυμα τον προπηλακισμο του από άντρα των ΜΑΤ.

Με την ένταση στο κόκκινο στην περιοχή με συνεχείς ρίψεις χημικών και βομβών κρότου λάμψης, ο Αντιδήμαρχος έκανε έκκληση για συνεννόηση με τους ιθύνοντες. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί από αστυνομικό που ήθελε φανερά να του αποσπάσει και να καταστρέψει το κινητό που είχε ανα χείρας.

Στο μεταξύ είναι δεκάδες τα περαστικά με αναπνευστικά προβλήματα στο κέντρο υγείας Καλλονής.

 

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους, διαμηνύουν οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου [videos, photo gallery]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: