Στα ίχνη της μυστηριώδους Νεφερτίτης: Βρήκαμε τον κρυφό τάφο της, λένε αρχαιολόγοι [video]

File Photo: Προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτη της αρχαίας Αιγύπτου. Photo via Twitter, @EgyptTodayMag




Εάν επαληθευθεί, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στην ιστορία της Αιγύπτου:

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων στην Αίγυπτο έκαναν μια ανακοίνωση που έπεσε σαν βόμβα αφού υποστηρίζουν ότι μάλλον ανακάλυψαν τον μυστικό τάφο της Βασίλισσας Νεφερτίτη – κρυμμένον σε ένα μέχρι πρότινος μυστικό μέρος, πίσω από τον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμόν.

Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων, Μαχμούντ Ελνταμάτι από το Πανεπιστήμιο  Ain Shams University,  χρησιμοποίησε ένα ραντάρ που διείσδυσε στο έδαφος και ανακάλυψε έναν μυστικό διάδρομο κοντά στον τάφο των πλέον διάσημων βασιλιάδων της Αιγύπτου, του Φαραώ Τουταγχαμόν.

Ο τάφος του νεαρού Τουταγχαμόν ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Παρόμοιες υπόγειες έρευνες πραγματοποιήθηκαν ήδη στον τάφο το 2017, αλλά τότε δεν είχαν βρεθεί κρυφές αίθουσες. Ωστόσο, ο Ελνταμάτι και η ομάδα επέμειναν και τελικά βρήκαν μια μεγάλη [10,5  μέτρα πλάτος] ψηλοτάβανη αίθουσα [2,13 μέτρα ύψος]  στο ίδιο βάθος με τον θάλαμο του Τουταγχαμόν.

Η ομάδα δεν είναι βέβαιη ακόμη για το κατά πόσον ο χώρος αυτό συνδέεται φυσικά με τον τάφο του βασιλιά, αλλά η κάθετη θέση της προς αυτόν πιθανόν να υποδηλώνει μια σχέση και, ίσως, να υποδεικνύει τον χαμένο τάφο της μυστηριώδους βασίλισσας της Αιγύπτου.

  • Η Νεφερτίτη είναι μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου. Μητριά του Τουταγχαμόν, υπήρξε η κύρια σύζυγος του Φαραώ Ακενατών της 18ης Δυναστείας και έφερε τον τίτλο “Μεγίστη βασιλική σύζυγος”. Αιγυπτιολόγοι εκτιμούν ότι κατείχε ενεργό ρόλο στην άσκηση εξουσίας στο πλευρό του άνδρα της έως το τέλος της ηγεμονίας του.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν νωρίτερα αυτό τον μήνα τα ευρήματά τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και ευελπιστούν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω ανασκαφές στο σημείο για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και πιθανόν να πραγματοποιήσουν  μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Με πληροφορίες από Nature/ Russia Today

 

56η η Ελλάδα στο… γρήγορο ίντερνετ – μας προσπερνούν Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: