“Σεισμοί” πολιτικοί, διπλωματικοί και περιβαλλοντικοί σε Αλβανία και Σκόπια: Το “στοπ” του Μακρόν…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν EPA, DOMENIC AQUILINA




“Σεισμοί έχουν κυριαρχήσει τους τελευταίους μήνες στη χώρα», δηλώνει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αλβανίας, Erion Veliaj, γράφει η Valerie Hopkins, στην εφημερίδα Financial Times.

“Σεισμοί περιβαλλοντικοί, πολιτικοί, διπλωματικοί”, με το βέτο του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών να αποτελεί τον μεγαλύτερο σεισμό σε διπλωματικό επίπεδο. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ε.Ε., η Αλβανία, μαζί με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προσβλέπουν απεγνωσμένα στην ένταξή τους. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα αναρωτιούνται εάν κάποια στιγμή θα είναι ευπρόσδεκτοι στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Με την ελπίδα να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία διέρχεται μιας εξαιρετικά περίπλοκης δικαστικής διαδικασίας ελέγχου, η οποία έχει ‘αποψιλώσει’ τις τάξεις των ανώτατων και συνταγματικών δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να διεξάγονται δίκες. Η χώρα προωθεί, επίσης, έναν ολοκληρωμένο νόμο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος θα διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Μακεδονία προέβη στην εξαιρετικά αμφισβητούμενη κίνηση, που αφορά στην αλλαγή του ονόματός της, προκειμένου να μην έχει να αντιμετωπίσει και το βέτο της Ελλάδας. Με αποτέλεσμα, η στάση του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της Ε.Ε., πριν την περαιτέρω διεύρυνσή της, να μπορεί να αποτελεί το μόνο πρόσκομμα για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε.    

Η πλειοψηφία των κατοίκων των Βαλκανίων προτιμούν την προσχώρηση των χωρών τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, λόγω των οικονομικών ευκαιριών και του βιοτικού επιπέδου που θα τους προσφερθεί. Συμβαίνει, ωστόσο, το εξής οξύμωρο σε αυτές τις χώρες των Βαλκανίων: εάν και η ένταξη τους είναι υπό αμφισβήτηση, οι πολίτες τους θα ενταχθούν ούτως ή άλλως, ένας προς ένας. Και αυτό γιατί, οι εν λόγω χώρες, έχουν χάσει συλλογικά περισσότερους από 400.000 πολίτες σε ηλικία εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου Περιφερειακής συνεργασίας. 

Ο “μήνας του μέλιτος” του Πούτιν και του Ερντογάν φαίνεται έχει τελειώσει: To κρίσιμο τεστ της Ιντλίμπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: