Νέα σύλληψη του Οσμάν Καβαλά, μόλις αθωώθηκε: Κατάλυση της Δικαιοσύνης από το καθεστώς Ερντογάν

Φωτογραφία από την σελίδα της Ομάδας “Ελευθερώστε τον Οσμάν Καβαλά” στο Twitter. @FreeOsmanKavala




Ο Τούρκος επιχειρηματίας και ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά συνελήφθη και πάλι και μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μερικές ώρες αφότου αθωώθηκε από δικαστήριο για τον φερόμενο ρόλο του στις μεγάλες διαδηλώσεις του 2013.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον “ρόλο του Καβαλά” στις κινητοποιήσεις του 2013 μίλησε για “φρικτή επίθεση στη χώρα”.

Οι διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί αποτέλεσαν μείζονα αμφισβήτηση του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και η αθώωση του Καβαλά, μαζί με άλλους οκτώ κατηγορουμένους, αποτέλεσε έκπληξη. Η δίκη τους, η οποία είχε επικριθεί από Δυτικούς συμμάχους, θεωρούνταν τεστ για τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία.

Η νέα σύλληψη του Καβαλά με κατηγορίες ότι είχε ανάμιξη  στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 προκάλεσε από την άλλη την κατάπληξη και την απογοήτευση ξένων παρατηρητών, αντιπολιτευόμενων βουλευτών και ακτιβιστών για τα δικαιώματα.

  • «Δεν υπάρχει περίπτωση να πιστέψει κανείς πως υπάρχει οποιαδήποτε βελτίωση στην Τουρκία όταν ο Εισαγγελέας υπονομεύει κάθε βήμα προς τα εμπρός. Πίσω ξανά στη σκοτεινή περίοδο», έγραψε στο Twitter ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Άμορ.

Η Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, χαρακτήρισε το ένταλμα σύλληψης «παράνομο και εκδικητικό» και επισήμανε ότι παραβλέπει την απόφαση που είχε εκδώσει τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά.

  • Η αστυνομία συνέλαβε τον Καβαλά αμέσως μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή στη Σηλυβρία, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, και τον μετέφερε στο αρχηγείο της αστυνομίας έπειτα από έλεγχο υγείας ρουτίνας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στη διάρκεια των 24 ωρών που θα παραμείνει υπό κράτηση, ο Καβαλά αναμένεται να σταλεί στο γραφείο του εισαγγελέα στο κύριο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αναφέρεται σε λογαριασμό υποστηρικτών του Καβαλά στο Twitter. Οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν στη συνέχεια αν θα προχωρήσουν επισήμως στη σύλληψή του και θα τον στείλουν πίσω στη φυλακή.

Ο Καβαλά κρατούνταν στη φυλακή εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για την υπόθεση του Γκεζί. Κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση οργανώνοντας τις διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορείες σε όλη την Τουρκία εναντίον των σχεδίων του Ερντογάν να παραδώσει σε εργολάβους ένα πάρκο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωσή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες πως διέπραξε κάποιο έγκλημα.

Ο Καβαλά κρατείται τώρα σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκε από υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια της καταστολής η οποία ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Σχετικά ο Ερντογάν σχολίασε ότι οι κινητοποιήσεις ο πάρκο Γκεζί το 2013 αποτέλεσαν «φρικτή επίθεση» στη χώρα.

«Τα γεγονότα στο Γκεζί ήταν μια φρικτή επίθεση εναντίον του λαού και του κράτους», υπογράμμισε στην ομιλία του.

«Σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση [δεν είχε ακόμη συλληφθεί εκ νέου ο Καβαλά… αλλά είχε βγει το νέο ένταλμα], αλλά η άποψη του λαού μας για όσους συμμετείχαν στο Γκεζί δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Τουρκικές φαιδρότητες:Νέο ένταλμα σύλληψης για τον Οσμάν Καβαλά λίγες ώρες μετά την αθώωσή του

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: