Συνάντηση Αναστασιάδη – Λιλλήκα για Κυπριακό, μεταρρυθμίσεις και διεθνή εικόνα Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα. ΚΥΠΕ/ΓΤΠ/ΣΤ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Το Κυπριακό, οι μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα, ήταν τα τρία θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα στο Προεδρικό Μέγαρο

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν, συζήτησαν την απαράδεκτη τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικά το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιβληθεί ως ο ηγεμόνας της περιοχής αξιοποιώντας την στρατιωτική της ισχύ.

Σημείωσε πως αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιτρέπει κανέναν να διατηρεί ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για θετική κατάληξη μιας νέας προσπάθειας συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως μετέφερε στο Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανησυχία του για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο που μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία για να μας επιβάλει τους δικούς της όρους και την αναγκαιότητα να ενισχυθεί με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο η ΕΦ. «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας απέναντι της μια επιθετική Τουρκία με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει στη Συρία και στη Λιβύη, θα πρέπει να έχει ισχυρή αμυντική θωράκιση για να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην Τουρκία για τους όποιους σχεδιασμούς ενδεχόμενα η Άγκυρα να έχει κατά νου», είπε.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με το ΓΕΣΥ. Όπως εξήγησε, το ΓΕΣΥ ήταν μπλοκαρισμένο για πάρα πολλά χρόνια και οι δύο συσκέψεις που έγιναν στο Προεδρικό οδήγησαν στην αντιμετώπιση του ΓΕΣΥ ως ένα εθνικό στοίχημα με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από την πλήρη εφαρμογή του.

Με την ίδια διαδικασία, όπως είπε, εισηγήθηκε να πάρει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών για να συζητήσουν σε κλίμα συναίνεσης τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως αυτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της δικαιοσύνης οι οποίες θα μετατρέψουν την Κύπρο και σε πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών εταιρειών αλλά κυρίως μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Κυπρίων πολιτών.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε πως θα προβληματιστεί καθώς του άρεσε η ιδέα της πραγματοποίησης μιας τέτοιας σύσκεψης, προσθέτοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Σε σχέση με τη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως διάφορα γεγονότα έχουν σπιλώσει την εικόνα αυτή, ενώ πέραν από αυτά τα γεγονότα υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια με κακόβουλα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, τα οποία αναπαράγουν ή δημιουργούν ανύπαρκτες ιστορίες για να πλήξουν το όνομα της Κύπρου. Αυτό, συνέχισε, δυσκολεύει πάρα πολύ τη χώρα να προσελκύσει σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις.

«Εισηγήθηκα στον Πρόεδρο όπως διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική και αναληφθεί μια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εξωτερικών τον CIPA, τον επιχειρηματικό κόσμο και το Κοινοβούλιο, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να βελτιώσουμε ή να διορθώσουμε την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό», είπε και τόνισε πως και αυτό αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα που όλοι θα πρέπει να το δουν έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Είπε πως συντονισμένα όλοι, θα πρέπει να συμβάλουν στη βάση ενός κοινού σχεδίου δράσης στο πώς μπορούν να αποδείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος δεν είναι τόπος της διαφθοράς όπως έχουν κάποιοι καλλιεργήσει την εικόνα. Πρόσθεσε πως  το κράτος προσπαθεί έντιμα να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα διαφθοράς υπάρχουν, σημειώνοντας πως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτή η προσπάθεια θέλω να ελπίζω ότι θα αναληφθεί για να μπορέσουμε να έχουμε το όνομα που μας αξίζει στο εξωτερικό και όχι το όνομα που κάποιοι θέλουν να καθιερώσουν στην Κύπρο», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΧΡ
Λευκωσία, Κύπρος

Ποινικές διώξεις σε αστυνομικούς εισηγείται το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα για την υπόθεση Μεταξά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: