Επίθεση εναντίον περαστικών στο Λονδίνο: Νεκρός ο δράστης, τρομοκρατία βλέπει η Αστυνομία [video]

Ένοπλος αστυνομικός στο σημείο της επίθεσης. EPA, STR




Επίθεση με μαχαίρι που χαρακτηρίστηκε “τρομοκρατική” σε εμπορικό δρόμο του νότιου Λονδίνου.

Προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων σήμερα, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία που σκότωσε τον δράστη της επίθεσης.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται δύο και πλέον μήνες μετά μια επίθεση με μαχαίρι στην οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γέφυρα του Λονδίνου, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, και η οποία οδήγησε τη συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει αυστηρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Σήμερα, η επίθεση έγινε γύρω στις 14.00 (τοπική ώρα, 16.00 ώρα Ελλάδος) στην περιοχή με κατοικίες του Στρίθαμ.

Αφότου ανακοίνωσε ότι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν άνδρα, ο οποίος μαχαίρωσε αρκετούς ανθρώπους, η αστυνομία είπε αρχικά ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. “Περιμένουμε νέα για την κατάσταση της υγείας τους”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία στο Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι η επίθεση “αναχαιτίστηκε”.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο άνθρωπος που πυροβολήθηκε από την αστυνομία είναι νεκρός. Οι συνθήκες ερευνώνται, το περιστατικό χαρακτηρίστηκε τρομοκρατικό”, πρόσθεσε η αστυνομία.

Στο Twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε τις υπηρεσίες διάσωσης, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του είναι στους “τραυματίες και σε όσους επλήγησαν”.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν αντέδρασε λέγοντας: “Οι τρομοκράτες προσπαθούν να μας διχάσουν και να καταστρέψουν τον τρόπο της ζωής μας. Στο Λονδίνο, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να το πετύχουν”.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε ότι οι σκέψεις του είναι στους “τραυματίες και σε όσους επλήγησαν” και ευχαρίστησε την αστυνομία και τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων για την αφοσίωσή τους και την άμεση επέμβασή τους.

Ψεύτικος μηχανισμός

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων νωρίτερα σήμερα στο νότιο Λονδίνο είναι “ισλαμιστικού χαρακτήρα” και ο δράστης, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία, έφερε πάνω του έναν ψεύτικο “μηχανισμό”.

Σε ανακοίνωση, η Μητροπολιτική Αστυνομία διευκρίνισε ότι πράκτορες αντιτρομοκρατικής μονάδας βρίσκονταν εκεί “στο πλαίσιο μιας προληπτικής επιχείρησης”, υποδηλώνοντας ότι ο δράστης της επίθεσης παρακολουθείτο, όπως είχαν μεταδώσει βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

“Ένας μηχανισμός βρέθηκε πάνω στο σώμα του ύποπτου, τον οποίο παρακολουθούσαν ειδικοί αστυνομικοί. Διαπιστώθηκε γρήγορα ότι πρόκειται για ψεύτικο μηχανισμό”, δήλωσε η Λούσι Ντ΄Ορσι, αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

“Το περιστατικό κρίθηκε γρήγορα ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστικού χαρακτήρα”, ανέφερε σε ανακοίνωση.

 

Στο Λονδίνο έχουν σημειωθεί αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σε επίθεση με μαχαίρι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στη Γέφυρα του Λονδίνου, μια γέφυρα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, πριν πέσει νεκρός ο δράστης από την αστυνομία.

Ο δράστης της επίθεσης, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ο 28χρονος Ουσμάν Χαν, ήταν πρώην κρατούμενος για τρομοκρατία που απελευθερώθηκε έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής. Στο σημείο της επίθεσης βρισκόταν γιατί συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για πρώην κρατούμενους.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μέτρα για αυστηρότερες ποινές για τους δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών και απαγόρευσε την πρόωρη απελευθέρωσή τους.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

 

Προσγειώθηκε στη Γαλλία το αεροσκάφος που μετέφερε 250 Ευρωπαίους πολίτες από την Ουχάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: