Συμπεριφορά κατακτητή προς «υπηκόους»: Η Τουρκία ρίχνει μαύρο σκοτάδι στα κατεχόμενα της Κύπρου

File Photo: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α) και ο Μουσταφά Ακιντζί (Δ). Photo via Twitter, @MevlutCavusoglu




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η «προεκλογική» εκστρατεία ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα έχει αρχίσει και είναι προφανές πως ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί έχει επιλέξει την τακτική της αμφισβήτησης του ρόλου της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Είναι μια θέση σωστή υπό την προϋπόθεση πως σε μια λύση υποστηρίζεται η πλήρης απεξάρτηση από την κατοχική Τουρκία.

Φτάνει η λύση του Κυπριακού να θέτει εκτός παιχνιδιού την Άγκυρα.

Θα πρέπει να απαντήσουν ο κ. Ακιντζί και οι άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας του ψευδοκράτους, εάν διαφωνούν με τις εγγυήσεις, την παραμονή στρατευμάτων και των εποίκων. Αυτή η τοποθέτηση είναι κομβικής σημασίας καθώς για να έχει νόημα η διαφωνία του κ. Ακιντζί με την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία θα πρέπει ταυτόχρονα να απορρίπτονται και οι εγγυήσεις και η παραμονή στρατευμάτων και εποίκων.

Τι είπε, όμως, ο κ. Ακιντζί και προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας;

  • Δήλωσε πως το σενάριο προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία όπως στην περίπτωση της Κριμαίας είναι φρικτό, και πως αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας.
  •  «Αυτό είναι ένα σενάριο που θα διαλύσει την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’’. Το υποστηρίζω αυτό και είναι κάτι που δεν το λέω για πρώτη φορά, γιατί αυτό είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και σκέψη του τουρκοκυπριακού λαού», είπε ο κ. Ακιντζί.

Είναι υπέρ της λύσης, της επανένωσης, όπως αναφέρει στις ίδιες δηλώσεις αλλά διά της διατήρησης του ψευδοκράτους. Γιατί το λέγει τούτο καθαρά.

  • Την ίδια ώρα, πέραν από τις τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί, ο οποίος όπως έπραξε 1-2 φορές στη διάρκεια της θητείας του τα έβαλε με την Τουρκία, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που αφορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Τα όσα είπε εναντίον του κ. Ακιντζί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνουν μια νοοτροπία κατακτητή έναντι των υπό κατοχή «υπηκόων», όπως είναι οι Τουρκοκύπριοι και της ηγεσίας τους.

Υβριστικός και αλαζονικός ο Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «ανέντιμο» τον Ακιντζί.

  • Έσπευσε δε να αναφέρει πως «ο κ. Ακιντζί άρχισε να κάνει υλικό την Τουρκία κατά την περίοδο των εκλογών. Δεν είμαι υπεύθυνος για την εσωτερική πολιτική στην ‘’ΤΔΒΚ’’. Υποβάλλει μόνος του τις ερωτήσεις και απαντά μόνος του. Κάνει υλικό την Τουρκία Πρώτη φορά συνεργάστηκα με έναν τέτοιο πολιτικό που δεν είναι έντιμος. Κατά έναν ενδιαφέρον τρόπο επιλέγει να επιτίθεται κατά της Τουρκίας. Δεν αρμόζει στον τουρκοκυπριακό λαό ένας τέτοιος πολιτικός που δεν είναι έντιμος.
  • Τι θέλει να κάνει ο Ακιντζί; Γιατί επιτίθεται στην Τουρκία; Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να τα σκεφτεί πολύ καλά αυτά ο τουρκοκυπριακός λαός […]»( πηγή Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Κυπριακής Δημοκρατίας).

Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα της προσάρτησης. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Όχι γιατί το λέγει ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος δεν αντέδρασε νωρίτερα στις τουρκικές μεθοδεύσεις, αλλά επειδή παρακολουθούμε από κοντά τα βήματα ισλαμοποίησης και προσάρτησης της Άγκυρας.

Είναι προφανές πως η συμπεριφορά Τσαβούσογλου αποτελεί καμπανάκι και για όσους δεν ενοχλούνται από παρουσία της Τουρκίας μετά από μια επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι εγκάθετοι της Άγκυρας δεν μπορούν να μετακινήσουν ούτε ένα βαρέλι χωρίς την άδεια του Αττίλα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: