Σύγκρουση αρχηγών σήμερα στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης απαντά σε Τσίπρα, Κουτσούμπα για τα εργασιακά [live]

File Photo: Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα έχει πρωτολογίες, δευτερολογίες, τριτολογία πρωθυπουργού. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/
Μετωπική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται σήμερα στη Βουλή στη συνεδρίαση που ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά.

Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, (σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού) ύστερα από την κατάθεση δύο επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για εργασιακά ζητήματα, τόσο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και θα υπάρξουν πρωτολογίες, δευτερολογίες, ενώ προβλέπεται και τριτολογία πρωθυπουργού.

Η συζήτηση των αρχηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 2.00 το μεσημέρι.

Οι ερωτήσεις

Στην ερώτησή του  ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα σε έξι μήνες έχει καταργήσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων,  έχει προβεί σε παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις μισθών και έχει υποβαθμίσει τον ρόλο του Σ.Ε.Π.Ε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας και ρωτά τον Πρωθυπουργό: α) πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την «εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες» και β) αν σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain.

Στη δική του ερώτηση, ο κ. Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται, ενώ η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κουτσούμπας ερωτά τον πρωθυπουργό τα εξής:

1) Αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ τον οποίο με νόμο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μείωσε 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.

2) τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Συντρόφισσα πρόεδρε, γέρνεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή Νάντιας Γιαννακοπούλου σε Γεννηματά

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required