Σφυροκοπήθηκαν οι πλαγιές του Ολύμπου από ελληνικά και αμερικανικά Apache: Οι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας σε ρόλο διασωστών μάχης [video,gallery]

Ελληνοαμερικανική άσκηση στο πεδίο Βολής Λιτόχωρου. Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Μηνύματα όχι απλώς εμβάθυνσης αλλά και στρατηγικής συνεργασίας εκπέμφθηκαν στην Ελληνοαμερικανική άσκηση στο πεδίο Βολής Λιτόχωρουπου παρακολούθησαν από Ελληνικής πλευράς ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης κι από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Παϊατ.

  • Μάλιστα ο κος. Παϊατ αναφέρθηκε στη μεγάλη Νατοϊκή άσκηση «Defender» που ένα σκέλος της το 2021, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός πρεσβευτής αναμένετε να διεξαχθεί επί Ελληνικού εδάφους, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφού η 3η CAB «ξεχειμώνιασε» στο Ελληνικό έδαφος και τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες να επιστρέψει στην βάση της στη Γερμανία, ήδη προετοιμάζεται ακόμη μια αποστολή, αυτή τη φορά με το «ιπτάμενο ιππικό» της 101 Μεραρχίας των Αμερικανικών Δυνάμεων που εδρεύουν μόνιμα στην Ευρώπη.

Ελληνοαμερικανική άσκηση στο πεδίο Βολής Λιτόχωρου. Hellas Journal

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης αναφέρθηκε στο μήνυμα που εξέπεμψε ακόμη μια σημαντική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία είναι η Τρίτη στη σειρά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

“Είναι μήνυμα ισχύος και αποτροπής”, τόνισε ο Αντιστράτηγος Λαλούσης σημειώνοντας ότι “προηγήθηκαν δυο ασκήσεις, η μια με έξι φιλοξενούμενες χώρες κυρίως από τα Βαλκάνια, το «Χρυσόμαλλο Δέρας» και η τριμερής Ελλάδας Γαλλίας, ΗΠΑ, με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος».

Σενάριο με ιδιαίτερο μήνυμα
Όμως και το σενάριο της άσκησης ήταν ιδιαιτέρως σημειολογικό καθώς πρόκειται για Ελληνοαμερικανική άσκηση, με πλήρωμα Αμερικανικού ελικοπτέρου που έχει καταπέσει και που οι Έλληνες πεζοναύτες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν έρευνα και διάσωσης μάχης.

Τα Ελληνικά και Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Apache, δεν σταμάτησαν να χτυπούν ανελέητα τις «εχθρικές θέσεις» τόσο με ρουκέτες αλλά και τα πυροβόλα των 30 χιλ υποστηρίζοντας τα Ελληνικά Chinook και UH-1 που μετέφεραν τα στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών που είχαν σκοπό να φτάσουν τους δυο σοβαρά «τραυματίες» πιλότους του αμερικανικού ελικοπτέρου.

Η αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δυο δυνάμεις φάνηκε με τον πιο ιδανικό τρόπο στο πεδίο των ασκήσεων διότι και τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και οι πεζοναύτες εδώ και μια τετραετία δεν έχουν σταματήσει τις κοινές ασκήσεις.

Εύσημα Πάιατ από Στεφανοβίκειο: Σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό τόπο τόσο καλή άσκηση των πιλότων μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: