Σχέδιο απόφασης στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Παράνομες οι ρυθμίσεις σχεδίου Τραμπ για εποικισμούς

FIle photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κληθεί να ψηφίσει επί του σχεδίου που κρίνει παράνομη την προσάρτηση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ όπως προβλέπει το σχέδιο Τραμπ. UN Photo, Loey Felipe




Σχέδιο απόφασης που προτάθηκε στο Συμβούλιο Aσφαλείας του ΟΗΕ το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, καταδικάζει το σχέδιο προσάρτησης των εποικισμών στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, κάτι που περιλαμβάνεται  στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου.

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης το οποίο διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Τυνησία και την Ινδονησία, είναι προφανές ότι θα έρθει αντιμέτωπο με ένα βέτο από πλευράς ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον απεικονίζει την αντίθεση ορισμένων μελών του ανωτάτου οργάνου του ΟΗΕ έναντι του σχεδίου που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις επί του σχεδίου απόφασης θα ξεκινήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να μιλήσει στο Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα επί του σχεδίου Τραμπ, κάτι που μπορεί να συμπέσει με την διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του σχεδίου απόφασης.

Το προτεινόμενο κείμενο στο Συμβούλιο Ασφαλείας “τονίζει την παρανομία της προσάρτησης οποιουδήποτε τμήματος” των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών και καταδικάζει τις πρόσφατες διακηρύξεις “περί προσάρτησης από το Ισραήλ” αυτών των εδαφών.

Το σχέδιο Τραμπ, προϊόν τριετούς προεργασίας από τον σύμβουλο και γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αναγνωρίζει την εξουσία του Ισραήλ επί των εποικισμών και ζητεί από τους Παλαιστινίους να αποδεχθούν σειρά σκληρών για τα δικαιώματά τους προϋποθέσεων προκειμένου να αποκτήσουν δικό τους κράτος, με την πρωτεύουσά του – όχι στην Ιερουσαλήμ- αλλά σε χωριό της Δυτικής Όχθης, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ο Κουσνερ αναμένεται να ενημερώσει τους πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του σχεδίου αύριο Πέμπτη.

Παρότι οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το σχέδιο Τραμπ, ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης για ανανέωση των τελματωμένων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την διευθέτηση της ισραηλινο – παλαιστινιακής διένεξης.

Εφόσον οι ΗΠΑ βάλουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε οι Παλαιστίνιοι θα φέρουν το σχέδιο απόφασης στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – αποτελείται από 193 εκπροσώπους κρατών – όπου η ψηφοφορία θα γίνει δημοσίως και θα δείξει πώς το σχέδιο Τραμπ αντιμετωπίζεται διεθνώς.

Με πληροφορίες από Reuters
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Μεσανατολικό: Ο Αντόνιο Γκουτέρες τίθεται “θεματοφύλακας” του διεθνούς δικαίου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: