“Σαράφης” και “Κελέση” θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν στην προανακριτική, λέει ο Άρειος Πάγος

File Photo: Συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «Για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.

  • Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Διαβιβάστηκε το έγγραφο-το περιεχόμενο
Διαβιβάστηκε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης το απαντητικό έγγραφο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

“Το νομικό καθεστώς της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων διέπεται από τις διατάξεις της ΥΑ 429/2018 (42926οικ./2018 (ΦΕΚ Β/2194/2018) και από τις διατάξεις των άρθρων 9 Ν.2928/2001, 213 παρ.6 και 218ΚΠΔ, στην παρ.4 της οποίας γίνεται μνεία και για γνώμη του προστατευόμενου μάρτυρα επί των μέτρων προστασίας κλπ. Τούτο αφορά τόσο τις καταθέσεις που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και τις καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν”, αναφέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο κ. Μπρακουμάτσος αναφέρει επίσης ότι για τα άλλα θέματα που έχει αναφερθεί η ειδική επιτροπή στην επιστολή της, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα επιληφθεί. “Σε καμία δε περίπτωση δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς σας”, σημειώνει επίσης ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Παν. Τσιμπούκης

Άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ μετά τη νέα δομή, είπε ο Μηταράκης: Έξοδος από τα κέντρα σε συγκεκριμένες ώρες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required