Σάλος για την αμαρτωλή αγορά του γαμπρού του Ερντογάν: Απέκλεισαν από το ίντερνετ σκίτσα και δημοσιεύματα

Το επίμαχο εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού.




Για απόπειρα συγκάλυψης μέσω λογοκρισίας, μιας αμαρτωλής υπόθεσης αγοραπωλησίας καταγγέλλεται ξανά ο Ερντογάν.

Αφορμή μία υπόθεση που πρωταγωνιστεί ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ και συγκεκριμένα η αγορά γης που φέρεται να έκανε ο ίδιος κοντά σε περιοχή – φιλέτο στη σχεδιαζόμενη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της DW, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών προσέφυγε στις 12 Φεβρουαρίου στη δικαιοσύνη ζητώντας απαγόρευση της πρόσβασης σε δημοσιεύματα που αναφέρουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη αγορά ή περιλαμβάνουν καρτούν που σατιρίζουν τον ίδιο.

Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημά του την ίδια μόλις ημέρα, με αποτέλεσμα να «μπλοκαριστεί» η πρόσβαση τόσο στο αρχικό δημοσίευμα της Cumhuriyet που αποκάλυπτε το σκάνδαλο, όσο και στα σχετικά δημοσιεύματα του περιοδικού LeMan που μετέδιδαν πληροφορίες από το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας.

 

Μιλώντας στην τουρκική DW,ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Τουνσάι Ακγκούν λέει ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το μπλόκο στο ίντερνετ. «Το μάθαμε και εμείς από τις ειδήσεις. Σε αυτή την εποχή η λογοκρισία στο ηλεκτρονικό πεδίο έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τώρα οι χρήστες κάνουν απίστευτα shares στο συγκεκριμένο εξώφυλλο», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω εμφανίζει τον Μπαϊράκ να λέει «Μα κοιτάξτε είναι πολύ σημαντικό», αναφερόμενος στην υλοποίηση του έργου.

«Κλίμα τρόμου

Ολοι ξέρουν την κατάσταση των media στην Τουρκία. Υπάρχει πραγματικά κλίμα φόβου, λέει ο Ακγκουν στην τουρκική έκδοση της Ντόιτσε Βέλε.

Ο σκιτσογράφος του περιοδικού Leman Σεφέρ Σελβί τονίζει ότι το μπλόκο στο ίντερντ δεν είναι παρά παρωνυχίδα μπροστά στην πίεση που υφίστανται εσχάτως οι σκιτσογράφοι/γελοιογράφοι: «Υπάρχουν πολλές μηνύσεις εις βάρος γελοιογράφων. Πριν από την κυβέρνηση AKP, δεν υπήρχαν καθόλου».

Με πληροφορίες από DW

Χοντρό φάλτσο του Γερμανού ΥΠΕΞ: Ανακάλυψε θετικό ρόλο της Αγκυρας στην κρίση της Λιβύης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: