Σαφές μήνυμα σε όσους αποσκοπούν στις εντάσεις η παρουσία Σαρλ ντε Γκωλ στην Κύπρο, είπε ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στη δεξίωση στο γαλλικό αεροπλανοφόρο “ Charles de Gaulle”. ΚΥΠΕ, Σταυρος Ιωαννιδης




Στην ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, αλλά και στην παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη:

“Αναμφισβήτητα, η ανάπτυξη της κυριότερης ομάδας αεροσκαφών της Γαλλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Κύπρο είναι μια άλλη απόδειξη της συνεχιζόμενης ποιοτικής αναβάθμισης της σχέσης μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, μιας χώρας που θεωρούμε τόσο ως φίλο και συνεργάτη.

Αυτή η σχέση δεν είναι μόνο αμοιβαία επωφελής, αλλά και στρατηγικής σημασίας που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή.

Η Γαλλία, της οποίας ο ρόλος στη διεθνή σκηνή είναι αναμφισβήτητα αποφασιστικός, μοιραζόμαστε όχι μόνο τις ίδιες αξίες, ενδιαφέροντα και ανησυχίες, αλλά και το ίδιο όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή μας.

  • Ως εκ τούτου, η παρουσία αυτού του ισχυρού φορέα αεροσκαφών στην περιοχή μας συμβάλλει στην επίτευξη μόνιμης ναυτικής γαλλικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδεικνύει τη βούληση της Γαλλίας να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στη γειτονιά μας.

Όπως ανέφερα, η Κύπρος και η Γαλλία έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους σε πολλαπλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

  • Όχι μόνο η Γαλλική Δημοκρατία είναι ένας από τους πρώτους προμηθευτές εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, αλλά είμαι επίσης ευτυχής που βεβαιώνω ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ενισχύσαμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ναυτιλίας με την εκτέλεση κοινών ναυτικών ασκήσεων, Τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας για θαλάσσια επιτήρηση και συνεχιζόμενες προσπάθειες αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στη Μαρί.

Η Κύπρος και η Γαλλία απολαμβάνουν επίσης μια ανθηρή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Η δέσμευση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας άνοιξε πράγματι νέες οδούς όχι μόνο προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και με τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών με σκοπό να εξασφαλίσει ασφαλούς, βιώσιμου, προσιτού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

  • Συνεπώς, η συχνή παρουσία της ναυτικής γαλλικής ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε εκείνους που αποσκοπούν στη σπορά της αστάθειας και των εντάσεων στην περιοχή.

Δυστυχώς, ενόψει αυτού του πλαισίου δημιουργίας ισχυρών κοινών συμφερόντων, η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί επιθετικά με, μεταξύ άλλων, στρατιωτικές απειλές, παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές για την κατοχή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και υπογράφοντας ένα παράνομο Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα με τη Λιβύη.

Δράσεις οι οποίες καταδικάστηκαν με τον ισχυρότερο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, δεδομένου ότι δεν συμμορφώνονται με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και παραβιάζουν την κυριαρχία δικαιώματα τρίτων κρατών.

Αυτές οι αντιπαραθέσεις εντείνουν τις εντάσεις στην ήδη πολύ ασταθή γειτονιά μας και έχουν επίσης εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό πρόβλημα.

  • Παρόλα αυτά, παρά τη δυσμενή αυτή κατάσταση, διαβεβαιώνω για μία ακόμη φορά την προθυμία μου και τη δέσμευσή της, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη διεξαγωγή παραγωγικών συνομιλιών, να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μόνιμης, βιώσιμης και τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Μια διευθέτηση που θα διασφαλίσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων, των Ελλήνων και των Τούρκων, χωρίς εξαρτήσεις τρίτων χωρών, στρατιωτικά στρατεύματα ή εγγυήσεις.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και πάλι τον Πρέσβη της Γαλλίας, την κ. Isabelle Dumont, καθώς και τον Διοικητή του Charles De Gaulle, τον καπετάνιο Guillaume Pinget, για την πρόσκληση και να υπογραμμίσω και πάλι την εκτίμησή μου και την ικανοποίησή μου για την ευημερούσα διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Hellas Journal

Η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού “Charles de Gaulle” στο λιμάνι της Λεμεσού: 1.200 ναύτες, 20 πολεμικά αεροσκάφη [photo gallery]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: