Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στην “αποκλιμάκωση των εντάσεων” στην Ιντλίμπ

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. EPA/MAXIM SHIPENKOV
Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να περιορίσουν τις εντάσεις στο έδαφος της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας συνεχίζοντας ωστόσο τη στρατιωτική τους δράση εκεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σήμερα, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι των δυο πλευρών στην Αγκυρα.

“Εξετάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη διαρκούς σταθερότητας στην ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ” ανέφερε το υπουργείο. “Και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν πως στόχος είναι ο περιορισμός των εντάσεων “επί του πεδίου” ενώ θα συνεχιστεί η μάχη κατά των τρομοκρατών”.

Επίσης τόσο Άγκυρα όσο και Μόσχα δεσμεύθηκαν “να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό τόσο μέσα όσο και έξω από την ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να προσφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται”.

Ισχυρισμοί Άγκυρας περί στρατιωτικής επιτυχίας

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε “μια εγκατάσταση χημικών όπλων” του καθεστώτος της Δαμασκού στη βορειοδυτική Συρία, σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 Τούρκοι στρατιώτες την Πέμπτη.

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο οι τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν “μια εγκατάσταση χημικών όπλων που βρισκόταν 13 χιλιόμετρα νότια του Χαλεπιού, καθώς και μεγάλο αριθμό άλλων στόχων του καθεστώτος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα έπληξε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουέιρες, ανατολικά του Χαλεπιού, όπου δεν υπάρχουν χημικά όπλα.

Η Δαμασκός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα μετά το 2011, όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία, ότι έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, κάτι που η ίδια αρνείται.

Τα νέα τουρκικά πλήγματα εξαπολύθηκαν μετά τον θάνατο τουλάχιστον 34 Τούρκων στρατιωτών από την Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ σε βομβαρδισμούς που αποδόθηκαν στον συριακό στρατό.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters Sputnik μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ απειλεί τη Δαμασκό: Θα πάρουν μάθημα με το δύσκολο τρόπο…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal