“Ρίχνει” 232 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωναϊού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, και Ευρωπαίος Συντονιστής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Γιάννες Λέναρτσιτς. EPA,OLIVIER HOSLET




Πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 232 εκ.Ευρώ, για την πρόληψη, αντιμετώπιση και επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, και Ευρωπαίος Συντονιστής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Γιάννες Λέναρτσιτς.

Αναλυτικά, η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην ανίχνευση και διάγνωση της νόσου, στη φροντίδα των μολυσμένων ανθρώπων και στην πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

  • Από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 232 εκατ. Ευρώ, τα 114 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ιδίως το παγκόσμιο σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έχει ως στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε χώρες με ασθενή συστήματα υγείας και περιορισμένη ανθεκτικότητα.

Περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Pasteur Dakar της Σενεγάλης για τη στήριξη μέτρων όπως η ταχεία διάγνωση και η επιδημιολογική παρακολούθηση. Συνολικά 100 εκατ. Ευρώ των οποίων τα 90 με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (φαρμακευτική βιομηχανία) θα κατευθυνθούν για την αναζήτηση εμβολίου και 10 εκατ. Ευρώ για άλλα ερευνητικά έργα επιδημιολογίας, διάγνωσης, θεραπείας και κλινικής διαχείρισης στη συγκράτηση και την πρόληψη. Τέλος, 3 εκατ. Ευρώ διατέθηκαν στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ από το Γουχάν της Κίνας.

  • “Καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, η δημόσια υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είτε πρόκειται για την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, είτε στην Κίνα είτε αλλού, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο “, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Λέναρτσιτς τόνισε ότι “με περισσότερες από 2.600 ζωές που ήδη χαθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Το νέο μας πακέτο βοήθειας θα υποστηρίξει τον ΠΟΥ και θα στοχεύσει στη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη με ασθενέστερα συστήματα υγείας δεν θα μείνουν πίσω. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε το ξέσπασμα σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Βυθίζεται το ιταλικό χρηματιστήριο εξαιτίας του κορωναϊού: Βουτιά στις ευρωαγορές, φόβοι για την ανάπτυξη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: