Πολλοστή προειδοποίηση Μόσχας προς Άγκυρα: Βοηθάτε τους τρομοκράτες, σπάτε τη συμφωνία για τη Συρία

File Photo: Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που θέλουν εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους να εγκαταλείπουν την Ιντλίμπ κατευθυνόμενοι προς την τουρκική μεθόριο λόγω των συγκρούσεων είναι ψευδείς.

Παράλληλα,  κάλεσε την Άγκυρα να επιτρέψει στους κατοίκους της Ιντλίμπ να εισέλθουν σε άλλες περιοχές της Συρίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και άλλα μέσα προκειμένου να εποπτεύσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Το υπουργείο ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία μετέφερε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες.

Νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι η Μόσχα εκφράζει σοβαρή ανησυχία για “την υποστήριξη των εξτρεμιστών από τις τουρκικές δυνάμεις”.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στους εξτρεμιστές που επιχειρούν να πλήξουν θέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ Μόσχα και Αγκυρας, δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Στις 20 Φεβρουαρίου το Ρωσικό Κέντρο για την συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών  στην Συρία ανέφερε πολυάριθμες μαζικές επιθέσεις τρομοκρατικών μονάδων με την χρήση μεγάλης δύναμης τεθωρακισμένων σε θέσεις του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ”, αναφέρει η Ζαχάροβα.

“Ταυτόχρονα, οι ενέργειες των εξτρεμιστών υποστηρίζονταν από πυρά του πυροβολικού των τουρκικών δυνάμεων, κάτι που επέτρεψε στους τρομοκράτες να διασπάσουν τις άμυνες του συριακού στρατού”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο των τρομοκρατών στα ελεγχόμενα από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εδάφη, η ρωσική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή η οποία επέτρεψε στις συριακές δυνάμεις να αποκρούσουν τις επιθέσεις.

“Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για αυτού του είδους την στήριξη των εξτρεμιστών από τις τουρκικές δυνάμεις” είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

“Το περιστατικό αυτό αποτελεί παραβίαση της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας… και διακινδυνεύει την πρόκληση περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης σ’ αυτό το τμήμα του συριακού εδάφους” κατέληξε.

Με πληροφορίες από Reuters, TASS

 

Η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα: Σταματήστε, εξοπλίζετε τους τρομοκράτες στη Συρία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: