Πάει για μετωπική με Πούτιν ο Ερντογάν: Δεν αναγνωρίζω την προσάρτηση της Κριμαίας, να κάνει στην άκρη η Μόσχα στη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Οι εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου πολλοί Τούρκοι στρατιώτερς σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε ο Ερντογάν.

Να κάνει στην άκρη η Μόσχα

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ανταποδίδει για τις επιθέσεις αυτές και ότι διαμήνυσε στη Μόσχα να «κάνει στην άκρη».

Ο Ερντογάν νωρίτερα έγινε δεκτός στο μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικές με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.

Δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. Επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι τουρκικές δυνάμεις “εξουδετέρωσαν” 76 Σύρους στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και “εξουδετέρωσαν” 76 Σύρους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα σήμερα, η Άγκυρα ανέφερε ότι από τους βομβαρδισμούς των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν λάβει “όλων των ειδών τα μέτρα” στο Ιντλίμπ, επιμένοντας ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Με πληροφορίες από Reuters, DPA via ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

 

Καταρρέει η συμφωνία Μόσχας – Τουρκίας που υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: